Optužbe za kršenje primirja

Nakon što su se juče obe strane složile oko načela mirovnog plana, Gruzija optužuje Rusiju za kršenje primirja.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2008.

01:25

Default images

Si-En-En je preneo da je kolona od nekoliko desetina ruskih oklopnih transportera viđena južno od Gorija, kako se kreće ka glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju. Dopisnik mreže Si-En-En Metju Čens citirao je gruzijskog savetnika za nacionalnu sigurnost koji tvrdi da će ruske snage "najverovatnije skrenuti" sa puta kako bi zauzele i neutralizovale jednu od napuštenih gruzijskih vojnih baza.

Ruske oružane snage su oborile dve gruzijske bespilotne letelice nad Chinvalijem, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije. Portparol Ministarstva odbrane je rekao da je jedan špijunski avion oboren sinoć, a drugi u toku današnjeg dana.

"Uprkos uveravanju gruzijskih zvaničnika da su okončali svoje vojne aktivnosti, akcije njihove avijacije se i dalje nastavljaju", kazao je portparol.

Šef gruzijskog Nacionalnog saveta za bezbednost Aleksandar Laomaja izjavio je da je, uprkos prekidu vatre, oko 50 ruskih tenkova ušlo u strateški važan gruzijski grad Gori.

Lomaja je kazao da su tenkovi ušli u Gori u 7.45 po srednjoevropskom vremenu, samo osam časova pošto je Gruzija prihvatila prekid vatre, koji je prvo objavila Rusija.

Međutim, zvaničnici Rusije su negirali optužbe gruzijskih zvaničnika da su ruski tenkovi ušli u grad Gori.

"U Goriju se ne nalaze ni ruske mirovne snage niti bilo koje druge oružane snage Rusije", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Agencija Asošijeted pres javlja da za sada nije moguće proveriti verodostojnost informacija na terenu. Gori se nalazi na oko 25 kilometara od granice sa Južnom Osetijom, a poznat je i po tome što je u tom gradu rođen Staljin.

Tokom noći mirno u Chinvaliju

U Chinvaliju, glavnom gradu Južne Osetije, tokom noći bilo je mirno. Nije bilo ni paljbe iz teškog naoružanja - haubica i tenkova, navodi agencija. Ako se ne računaju retki pojedinačni rafali, razmene vatre u glavnom gradu Južne Osetije, Chinvaliju, praktično nije bilo, javila je jutros ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik nepriznate Južne Osetije, autonomne oblasti otcepljene od Gruzije, Eduard Kakojti, rekao je da je paljba koja se sinoć mogla čuti "bila provokacija usmerena na izazivanje odgovora ruskih vojnika".

Za sada nema ni izveštaja o tome da je neko eventualno ranjen tokom protekle noći, navodi RIA Novosti.

Posle potpisivanja primirja, u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, osvanulo je mirno jutro. Stanovnici gruzijske prestonice oplakuju mrtve i, uprkos potpisanom primirju, ne nadaju se poboljšanju situacije.

Neizvesnost sa kojom se suočavaju stanovnici glavnog grada Gruzije dodatno podgreva nepoverenje prema vladi Mihaila Sakašvilija. Broj stradalih nije konačan, jer u delovima Gruzije koji se smatraju opasnim nema novinara koji bi sagledali pun obim razaranja.

Ruska vojska izgubila je 74 vojnika, 171 vojnik je povređen, a 19 vojnika je nestalo od početka sukoba sa Gruzijom, saopštio je Generalštab ruske vojske. Taj bilans saopštio je pomoćnik načelnika Generalštaba Anatolij Novogocin.

Prihvaćen modifikovani francuski plan

Konferencija dva predsednika (Fonet)
Predsednici Rusije i Gruzije prihvatili su modifikovanu verziju francuskog mirovnog plana za južnoosetijski konflikt. Time su obe strane prihvatile dogovor od šest principa koji će predstavljati osnovu budućeg primirja.

Nikola Sarkozi i njegov gruzijski kolega Mihail Sakašvili sinoć su se složili oko modifikovane verzije mirovnog plana sa Rusijom, koji je prethodno u Moskvi prihvatio ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

U primirju stoji da obe strane moraju da vrate svoje oružane snage na ranije položaje, na kojima su se nalazile pre izbijanja rata u Južnoj Osetiji.

Posle sastanka sa francuskim predsednikom u Tbilisiju, Sakašvili je napomenuo da je u pitanju dogovor principa. "Ovo je politički dokument. Ovo je principijelni dogovor... I mislim da imamo puno podudaranje principa", rekao je Sakašvili na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sarkozijem.

"U ovom dokumentu jasno stoji da se borbe moraju prekinuti. Strane se moraju razdvojiti i u proces se mora uključiti međunarodna zajednica", rekao je on.

"Postoji nekoliko stvari, a teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije je ono što je nama najbitnije. I tu nema kompromisa, jer mislim da bi započeo novi rat ukoliko neko to ne bi prihvatio. I da, naravno, moramo da imamo dogovor za povratak izbeglica", rekao je on.

Nikola Sarkozi rekao je da će plan uskoro biti predstavljen i ministrima spoljnih poslova EU u Briselu. "Neophodno je da svi damo sve od sebe i EU će garantovati da će se borbe prekinuti. Svi učestvuju u ovom procesu i sada svi imaju obavezu da poštuju ovo što smo potpisali", rekao je on.

Rusija: Rešavati i status

Promene unete u mirovni sporazum odobrio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev i uključuju i razgovore o budućem statusu Južne Osetije, rekla su dva predsednika.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da politički status Južne Osetije i Abhazije nije uključen u konačnu varijantu rusko-francuskih principa za rešavanja tih konflikata, ali da Moskva na tome insistira.

Lavrov je ocenio da poslednji princip u mirovnom sporazumu, koji predviđa otpočinjanje međunarodnog razmatranja puteva za uspostavljanje stabilne bezbednosti Južne Osetije i Abhazije, nije moguće rešavati van konteksta statusa.

Predstavnik abhaskog predsednika izjavio je da Abhazija ne namerava "ni sa kim da razmatra svoj politički status" i da posle eventualne promene vlasti u Gruziji može razgovarati samo o susedskim odnosima.

Predsednici Rusije i Francuske, koja predsedava EU, Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi, usaglasili su juče u Moskvi šest principa za rešavanje sukoba u Gruziji.

To su neprimenjivanje sile, konačna obustava vojnih dejstava, povratak gruzijskih snaga na stalne položaje, povlačenje ruskih snaga na liniju koja je prethodila početku vojnih dejstava, pri čemu bi, do uspostavljanja međunarodnih mehanizama, ruske mirovne snage preduzele dodatne mere bezbednosti.

Ostali principi su slobodan pristup humanitarnoj pomoći, početak razmatranja pitanja budućeg statusa Južne Osetije i Abhazije i načina za uspostavljanje bezbednosti u tim separatističkim oblastima u Gruziji.

Prvobitni Sarkozijev plan za rešenje krize imao je tri tačke: zajedničko povlačenja snaga na stanje od 6. avgusta, okončanje oružanih sukoba i prisustvo mirovnih snaga u zoni konflikta.

Buš: Rusija da održi reč

Američki predsednik Džordž Buš izrazio je zabrinutost zbog ruskih vojnih akcija protiv Gruzije i najavio da će državna sekretarka Kondoliza Rajs otputovati u Tbilisi u znak američke podrške gruzijskoj vladi. Rusija mora održati reč i delovati da se okonča kriza sa Gruzijom, rekao je Buš novinarima u Beloj kući.

Američki predsednik dodao je da će u Gruziju biti poslata humanitarna pomoć, vojnim teretnim avionom. Pomoć koju nosi avion tipa C-17 već je na putu za Gruziju, a narednih dana medicinska i dodatna humanitarna pomoć biće dostavljena takođe vojnim avionima i pomorskim putem.

"Očekujemo da Rusija obezbedi da sve linije komunikacije i transporta, uključujući i luke, aerodrome, puteve i vazdušne linije, ostanu otvorene za dostavu humanitarne pomoći i tranzit civila", kazao je predsednik SAD.

Buš je u toku dana razgovarao telefonom sa gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem.

"SAD su uz demokratski izabranu vladu Gruzije. Insistiramo da bude poštovan suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije", rekao je Buš.

Dodao je da njegova zemlja očekuje da Rusija obustavi sve vojne aktivnosti u Gruziji i da povuče snage koje su proteklih dana ušle u tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: