Akcija Abzhazije protiv Gruzije

Abhazija je objavila da je potisnula gruzijske snage iz Kodorskog klanca, jedinog dela republike koji je kontrolisala Gruzija.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.08.2008.

13:51

Default images

"Jedinice abhaske vojske završile su operaciju i potisnule gruzijsku vojsku iz gornjeg dela Kodorskog klanca", izjavio je portparol abhaskog predsednika Sergeja Bagapša. Agencija DPA je javila da je abhaski napad bio uspešan i navela da se zastava Abhazije vijori na zgradi u kojoj se nalazilo sedište gruzijske policije u Adžari, najvećem selu Kodorskog klanca.

Abhaska vojska započela je jutros operaciju potiskivanja gruzijskih snaga iz planinskog područja Kodorskog klanca.

Ofanzivi vojske Abhazije prethodila je artiljerijska i paljba iz sistema "grad".

Prema rečima načelnika Generalštaba oružanih snaga nepriznate republike Anatolija Zajceva, gruzijska vojska, čiji se broj procenjuje na 2.500, nije uprkos jučerašnjem ultimatumu napustila taj klanac.

Abhaski general je rekao da je avijacija Abhazije napala utvrđenje gruzijske vojske u oblasti Ažara i Kuabčara, a da je, "po raspoloživim informacijama", civilno stanovništvo napustilo teritoriju klanca.

Prema izveštajima ruskih televizija, za sada se ne uočavaju konvoji izbeglica iz sela na vrhovima klanca, u kojima žive etnički Gruzini. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Ističe se da u napadima ne učestvuje ruska vojska, koja je u otcepljenu republiku uputila dodatnih 9.000 vojnika, uz postojeće ruske mirovne snage u zoni konflikta.

Prema rečima predsednika Abhazije Sergeja Bagapša, koji je 10. avgusta proglasio delimičnu mobilizaciju i objavio ratno stanje u pet oblasti republike, operacija se odvija uspešno i "za nekoliko dana" Abhazija će preuzeti potpunu kontrolu nad tim regionom.

Ministar inostranih poslova Abhazije Sergej Šamba izjavio je da je klanac deo Abhazije i Suhumi će "preduzeti sve neophodne mere radi uspostavljanja jurisdikcije" na toj teritoriji.

"Nemoguće je živeti mirno, znajući da ti Damoklov mač visi nad glavom, gde se utvrdila vojska neprijateljske države

Gruzija je polovinom 2006. u operaciji borbe protiv odmetničke grupe Svana (naroda u planinskim selima u klancu na najvišoj naseljenoj tački Evrope na 2.500 metara visine, koji se proteže od granice Abhazije i Gruzije skoro do Suhumija i praktično deli Abhaziju na dva dela), na čelu sa Emzarom Kvicijanijem, uveli specijalne jedinice.

Abhazija je ocenila da je to učinjeno suprotno sprorazumima zaključenim posle gruzijsko-abhaskog rata i posle toga prekinula je pregovore o mirnom rešavanju konflikta, zahtevajući povlačenje gruzijskih snaga radi njihovog obnavljanja.

Abhazija je u sovjetskoj Gruziji imala status autonomne republike i, nakon što je Gruzija proglasila nezavisnost od SSSR-a, to je učinila i Abhazija, otcepivši se od Gruzije.U sukobima koji su tada vođeni poginulo je, prema procenama, 7.000 ljudi, a više od 200.000, uglavnom Gruzina, izbeglo je.

Najnoviji konflikt izbio je posle operacije gruzijske vojske u otcepljenoj gruzijskoj autonomnoj oblasti Južnoj Osetiji, pošto u Abhaziji strahuju od agresije Tbilisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: