ZEB i SPS utvrdili principe

Lista Za evropski Beograd i koalicija oko SPS-a utvrdili su principe rada gradske vlasti za koje očekuju da će dobiti podršku LDP-a.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2008.

11:30

Default images

Gradski odbor Demokratske stranke naveo je u današnjem saopštenju da je među ključnim principima "profesionalizacija rada gradskih preduzeća" što znači da će ubuduće najmanje polovina direktora tih preduzeća biti nestranačke ličnosti.

Dogovoren je i princip unapređivanja transparentnosti rada Uprave za javne nabavke, što znači da će ubuduće svim građanima i svim drugim zainteresovanim stranama biti omogućeno da imaju kompletan uvid u sve javne nabavke gradskih vlasti, navedeno je u saopštenju. Navodi se i da će principi rada vlasti biti predstavljeni u direktnim razgovorima sa predstavnicima Liberalno-demokratske partije, koja treba da podrži manjisku gradsku vladu liste "Za evropski Beograd" i socijalista.

LDP je ranije saopštila da je njena podrška gradskoj vlasti uslovljena principom depolitizacije i departizacije.

Rok za izbor gradskog rukovodstva ističe u petak, 22. avgusta.

"Beograd u zakonskom roku"

Tomica Milosavljević očekuje da će sednica Skupštine Beograda sigurno biti zakazana pre isteka zakonskog roka za formiranje vlasti.

Predsednik gradskog odbora G17 plus i ministar zdravlja je, gostujući u emisiji Prelistavanje Radija B92, rekao da uslovljavanje Liberalno-demokratske partije za depolitizaciju vlasti u glavnom gradu shvata kao stranačku retoriku.
Milosavljeviæ (FoNet, arhiva)
"Pregovora ima, oni idu uz uspone i padove, kao što to obično biva kada dogovarate neke važne stvari, a nemate baš identičan stav o svemu", naveo je Milosavljević.

Upitan o prihvatljivosti zahteva LDP-a i da li su oni uslov za formiranje vlasti u Beogradu, Milosavljević je odgovorio da nije u to siguran i da, ako je "depolitizacija i departizacija uslov, onda nikad neće biti vlasti, zato što je to prosto nemoguće".

On je istakao da "postoji potpuno ravnopravna alternativa da se ide na nove izbore" i složio se sa principom da "kvalitet bude iznad svega i da stručnost bude ispred politike", ali je ocenio da je "reći da su najbolji uvek van stranaka, totalno besmisleno".

Milosavljević smatra da raspisivanje novih izbora u Beogradu ne bi bilo dobra poruka građanima i naglasio da krajnji ishod pregovora o formiranju gradske vlasti u prestonici ne zavisi samo od jedne strane.

Na pitanje o stavu G17 plus o pomirenju DS-a i SPS-a, Milosavljević je odgovorio da je SPS shvatio svoj istorijski trenutak i šansu da bude na strani proevropskog pokreta i brzog evropskog srpskog puta.

Gradska skupština treba da izabere gradonačelnika i Gradsko veće do 22. avgusta, a - ukoliko se to ne dogodi - uslediće prinudna uprava i raspisavanje novih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: