Pogibija novinara u Gruziji

Očevici navode da je najmanje pet civila poginulo, a nekoliko ranjeno u gruzijskom gradu Goriju, koji je bombardovala ruska avijacija

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2008.

00:40

Default images

Rusija, međutim, tvrdi da nije bombardovala taj grad. U bombardovanju je pogođen medija centar, koji je postavljen na poslednjem spratu televizijskog i radio centra u Goriju. Holandski novinar je među poginulima u tom gradu, potvrdio je holandski ambasador u Gruziji.

Ambasador Holandije Ono van Elderenbos rekao je da ne može da navede ime poginulog novinara, koji je radio za televiziju RTL 2. Jedan od novinara je ranjen. A fotograf agencije Rojters rekao je da je nakon bombardovanja video pet tela i četiri ranjene osobe kako leže na ulicama. Dvoje od ranjenih je prepoznao kao novinare.

On je takođe kazao da su bombe pale bez upozorenja dok se vozilom kretao praktično pustim ulicama. Sve prodavnice su zatvorene, a na ulicama je moglo da se vidi nekoliko grupa stanovnika tog grada.

"Bombe padaju ispred i pored nas", rekao je izveštač Rojtersa, koji se vozio gotovo potpuno praznim ulicama Gorija.

Bombardovane ulice se nalaze blizu brda koja je ruska avijacija ranije bombardovala napadajući pozicije gruzijske artiljerije. Gruzijske snage odatle su juče gađale ruske položaje.

Gruzijski zvaničnici su naveli i da univerzitet i pošta gore. Gori je praktično prazan grad, nakon što su ga juče napustili gruzijska vojska i većina stanovništva.

Ranije danas zabeležene su i četiri eksplozije na obodu grada, mada je nepoznato da li su one posledica vazdušnih ili artiljerijskih napada. Na putevima koji vode iz grada Gorija primećeno je nekoliko konvoja civilnih automobila.

Između Gorija i gruzijske prestonice Tbilisija, udaljene oko 60 kilometara, nisu primećeni vojnici, samo nekoliko napuštenih vojnih vozila i spaljeni tenk.

Rusija: Nismo bombardovali grad

Generalštab ruske vojske, s druge strane demantuje navode da su ruske snage bombardovale Gori.

"Nikakve planske paljbe nije bilo na Gori", rekao je zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin i dodao da ruske snage ne pucaju na zone naseljene civilima.

Nogovicin je, takođe, negirao da je naftovod Baku-Tbilisi-Čejhan, koji prolazi kroz Gruziju, bio meta vazdušnih napada ruske avijacije. Lomaja je ranije rekao da su Rusi bombardovali taj naftovod južno od grada Rustavi, i da je to drugi napad na taj naftovod.

Anatolij Nogovicin izjavio je da je operaciju "Čist teren" "pažljivo prepremila gruzijska vojska tokom zajedničkih vežbi sa SAD".

On je precizirao da posle odluke ruskog predsednika o prekidu ruske operacije nametanja mira u Gruziji, vojska Rusije ostaje tamo gde ih je komanda zatekla, dodajući da gruzijska strana nije očekivala da će naići na tako žestok otpor "ruskog mirovnog kontingenta" agresiji.

Ističući da sam naziv gruzijske operacije "govori sam za sebe" i da se mogla zvati i "sprženi teren", predstavnik Generalštaba je rekao da nema informacija o tome da li su se američki instruktori borili na strani Gruzije u Južnoj Osetiji, a ima podatke da su "pre nekoliko dana" oni bili evakuisani. "Da li su sad tamo ili ne, ne znamo", rekao je Nogovicin.

Informacije iz područja sukoba govore da je ruska vojska zauzela gradove Senaki, Zugdidi i Kurga, i da je otvorila drugi front. Istovremeno, zvanična Moskva tvrdi da ne postoje planovi da se uđe na gruzijsku teritoriju.

"Gruzijski avioni nad Chinvalijem"

Vlasti nepriznate Južne Osetije saopštile su da je tokom "relativno mirne noći" u četiri talasa paljbe iz haubica ranjeno 12 osoba, preneli su ruski mediji.

Prema rečima predstavnice za štampu Vlade Južne Osetije Irine Gaglojeve, na granicama otcepljene gruzijske autonomne oblasti aktivna je gruzijska vojska sa oružjem velikog kalibra.
Gruzijski raketni bacaèi (Beta)
Ministar inostranih poslova Južne Osetije Murat Džiojev optužio je gruzijsku vojsku da je iz sistema "grad" pucala na put na severu glavnog grada Chinvalija, kojim izbeglice beže u susednu rusku republiku Severnu Osetiju.

Prema njegovim rečima, nad gradom su leteli i gruzijski avioni i bombardovali severni deo grada.

Agencija RIA Novosti prenela je izjave "južnoosetijskih ustanika" da se borbe vode na 20 kilometara južno od Chinvalija.

"Prema rečima dobrovoljaca, u borbenim dejstvima učestvuju samo jedinice Ministarstva odbrane Rusije", navela je ruska agencija, dodajući da se u glavnom gradu Južne Osetije ne čuju eksplozije, ali se "vrlo dobro čuje vatra iz artiljerijskog oružja" i da nad Chinvalijem lete gruzijski helikopteri.

Ministar unutrašnjih poslova nepriznate republike Mihail Mindzajev izjavio je za Itar-tas da se u celoj Južnoj Osetiji gruzijski vojnici predaju.

Prema njegovim rečima, njih je više stotina, a zaplenjeni su, uz oružje i tehniku, "dokumenti i video-materijali koji svedoče da su napadi na republiku i pokolj njenog stanovništva bili pažljivo isplanirani".

Mindzajev je dodao da je teritorija Južne Osetije "praktično u potpunosti očišćena od gruzijske vojske".

Sakašvili: Gruzija prepolovljena

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili tvrdi da je ruska vojska preuzela deonicu autoputa koji povezuje zapad i istok Gruzije.

Sakašvili je na vanrednoj sednici Vlade, koju su prenosile televizije, rekao da je Rusija "praktično blokirala Gruziju iz vazduha, mora i kopna" i "uzela pod kontrolu značajan deo gruzijske teritorije", preneo je Itar-tas, dodajući da gruzijski predsednik nije precizno označio o kojoj deonici se radi.

Prema rečima Sakašvilija, sada se radi o gubitku nezavisnosti same Gruzije, prenela je agencija RIA Novosti.

Prethodno je zamenik ministra inostranih poslova Gruzije Grigol Vašadze rekao da su ruski vojnici zauzeli gruzijsku aviobazu Senaki, u zapadnoj Gruziji, ka kojoj se "kreće kolona sa ruskom tehnikom".

Posmatrači UN potvrdili su da su ruske trupe ušle na teritoriju Gruzije iz separatističke oblasti Abhazije, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmond Mulet.

Mulet je rekao agenciji Rojters da su posmatrači svetske organizacije bazirani u Abhaziji potvrdili da su ruske trupe zauzele vojnu bazu Senaki, unutar Gruzije.

To je, po njemu, prva nezavisna potvrda o tome da se ruske snage kreću u oblastima Gruzije izvan separatističkih teritorija Abhazije i Južne Osetije. "Ovde se radi o ruskim trupama, ne o mirovnim snagama", rekao je Mulet.

Teški gubici vojske Gruzije

Gruzijska vojska pretrpela je teške gubitke, a ruske snage uništile su veći deo njenog naoružanja, među kojima i tri broda obalne straže, izjavio je danas sekretar Komiteta za nacionalnu bezbednost Aleksandar Lomaja.

"Naše trupe su pretrpele teške gubitke. Znatan deo naše opreme i naoružanja uništila je zastrašujuća ruska vojna sila", izjavio je gruzijski zvaničnik tokom telefonske konferencije za štampu.

On je naveo da su ruske snage u utorak uništile tri broda obalne straže u luci Poti, na Crnom moru.

"Ipak, uspeli smo da sačuvamo osnovu naše vojske i uspeli smo da se pregrupišemo oko prestonice kako bi je zaštitili", rekao je Lomaja.

Gruzijski zvaničnik je ponovo optužio Rusiju da je nastavila sa bombardovanjem i da je "stradalo najmanje 14 civila" i to pošto je ruski predsednik Dmitri Medvedev objavio kraj ratnih operacija u Gruziji.

UNHCR: Raseljeno 100.000 ljudi

Najmanje 100.000 osoba je do sada raseljeno zbog sukoba ruskih i gruzijskih snaga na području Južne Osetije, saopštio je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) u Ženevi. Sama Južna Osetija ima oko 70.000 stanovnika.

Prema podacima koje su dostavile gruzijske i ruske vlasti, 30.000 osoba je pobeglo iz Južne Osetije u Severnu Osetiju u Rusiji, dok je oko 12.000 osoba raseljeno na području Južne Osetije, gruzijske separatističke oblasti, saopštio je UNHCR.

Nekoliko hiljada osoba je pobeglo od borbi prema jugu, u Gruziju, dok je oko 56.000 stanovnika Gorija napustilo taj grad, koji je najveći gruzijski grad u blizini Južne Osetije, rekao je portparol UNHCR-a novinarima.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja ponovo je pozvala na otvaranje "dva humanitarna koridora" u Južnoj Osetiji, s juga i severa, kako bi se omogućilo civilima da napuste područje zahvaćeno borbama a humanitarnim radnicima omogućio prolaz.

Službenik UNICEF-a Dragan Marković, koji je na dužnosti u Tbilisiju od početka rata u Gruziji, za B92 je rekao da je stanje u tom gradu sada mirno. Marković kaže da se i posle naredbe ruskih vlasti da se prekinu ratna dejstva oseća napetost među stanovništvom.

U bombardovanju Tbilisija nisu pogođeni civilni ciljevi, i nije oštećena infrastruktura, pa je snabdevanje vodom i strujom normalno. Međutim, Marković kaže da je situacija znatno lošija u drugim delovima zemlje, naročito u Južnoj Osetiji.

Apel za humanitarnu pomoć

Hitna humanitarna pomoć potrebna je hiljadama dece i njihovim porodicama koje su bile

primorane da izbegnu zbog rata između Rusije i Gruzije, saopštila je danas međunarodna organizacija "Sejv d čildren" uputivši apel za prikupljanje 1,28 miliona evra pomoći.

"Brinemo se za bezbednost hiljade dece koja su sa porodicama napustila svoje domove i svoja sela", navodi se u saopštenju Toma Vinsenta, direktora kancelarije te humanitarne organizacije u Gruziji.

"Postoji mogućnost i da su neka deca u konfuziji koja je vladala, odvojena od svojih roditelja i ako je to slučaj, ta deca su posebno ranjiva i potrebna im je podrška", dodao je on ukazujući da je pristup većem delu zapadnog dela Gruzije i Južnoj Osetiji "vrlo ograničen strancima".

Ta organizacija je uputila "hitan apel" za prikupljanje pomoći u iznosu od 1,28 miliona evra kako bi se odgovorilo na "osnovne potrebe stanovništva".

"Naš prioritet je da obezbedimo sklonište i pijaću vodu raseljenim osobama u zemlji koje su smeštene na 11 prihvatnih centara, pre svega u školama", rekao je Vinsent.

Ti centri međutim imaju ograničene kapacitete i ograničeno snabdevanje pijaćom vodom, upozorio je on.

Moguća istraga o ratnim zločinima

Glavni tužilac stalnog Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Okampo će, najverovatnije, pokrenuti preliminarnu istragu povodom zahteva u vezi sa sukobima u Južnoj Osetiji, saopštio je njegov kabinet.

"Počeli smo razgovore o ovom pitanju", rekao je Okampo agenciji Rojters iz Haga i naveo da "postoji mogućnost" da o događajima u Gruziji i otcepljenoj Južnoj Osetiji, Međunarodni krivični sud sprovede preliminarnu istragu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov optužio je vlasti u Tbilisiju za etničko čišćenje i genocid, zbog čega zločine gruzijskih snaga u Južnoj Osetiji treba da istraži Međunarodni krivični sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: