Ekonomske posledice gruzijske krize

Sirova nafta je na svetskim berzama poskupela zbog sukoba Rusije i Gruzije, koji je doneo i druge ekonomske posledice.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 11.08.2008.

16:12

Default images

Cena američke lake nafte za isporuku u septembru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 1,16 dolara, na 116,36 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupela za 1,77 dolara, na 115,10 dolara za barel.

Kazahstan je povukao sve svoje tankere iz gruzijske luke Batumi, na Crnom moru, preko koje izvozi naftu, dok je Azerbejdžan zaustavio tranzit svoje nafte preko luka Batumi i Kulevi.

Veliki deo svoje nafte, oko milion tona godišnje, Kazahstan izvozi preko luke Batumi, prenela je agencija Lenta.ru.

Direktor nacionalne petrohemijske kompanije "Kazmunajgas" Serik Burkitbajev izjavio je da je za sada stopiran izvoz kazahstanske nafte iz gruzijske luke, naglašavajući da nije bilo nikakvih vojnih napada na luku i naftni terminal.

Azerbejdžan je ranije zbog rata u Osetiji zaustavio tranzit svoje nafte preko gruzijskih luka i razmatra mogućnosti transporta naftovodom Baku-Novorosijsk.

Situacija u Gruziji povećala je rizike za transport energenata preko teritorije te zakavkaske države, smatraju analitičari ruske investicione kompanije "Trojka dijalog", naglašavajući da je, teoretski, moguć prekid celokupnih isporuka od oko 1,6 miliona barela ekvivalenta nafte na dan.

Analitičari pri tom ukazuju da je očigledno da stari naftovod Baku-Novorosijsk, kapaciteta 100.000 barela dnevno, ne može da kompenzuje onemogućene isporuke preko Gruzije.

U Gruziji postoji nekoliko morskih naftnih terminala koji se koriste za isporuke uglavnom kaspijske nafte. Najveći je Batumi, dnevnog kapaciteta do 300.000 barela nafte i derivata.

Preko gruzijske teritorije postavljen je južnokavkaski gasovod Baku-Tbilisi-Erzurum, kojim se prirodni gas iz Azerbejdžana doprema u Tursku, odakle može da se izvozi na tržišta južne Evrpe.

Jermenske vlasti istovremeno su objavile da je Gruzija isključila gasovod sa kojim se Jermenija, preko gruzijske teritorije, snabdeva ruskim gasom.

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova najavio je da će Ukrajina Gruziji pružati isključivo humanitarnu pomoć, nikako vojnu, preneli su mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: