Zajednički proces Karadžić-Mladić?

Tribunal očekuje skoro hapšenje Ratka Mladića, kako bi doneo odluku o eventualnom zajedničkom suđenju sa Radovanom Karadžićem.

Izvor: B92

Nedelja, 10.08.2008.

18:33

Default images

Dugogodišnji dopisnik iz Brisela Mirko Klarin navodi za B92 da u Tribunalu postoji dilema, ukoliko bi se uskoro uhapsio i Mladić, da li bi se Karadžiću sudilo samom ili bi se on našao u sudnici zajedno sa Ratkom Mladićem. Hapšenje Karadžića bilo je iznenađenje i za samog glavnog tužioca Serža Bramerca, kaže Klarin. On kaže da će se suđenjem Karadžiću zaokružiti dosadašnji rad Tribunala.

"Sva dosadašnja suđenja liderima bosanskih Srba bila su priprema za ovo suđenje. Praktično, Tribunal za suđenje Karadžiću treba da izdvoji ono što je najjače bilo u njegovim dosadašnjem suđenjima za iste zločine", kaže Mirko Klarin, dugogodišni dopisnik iz Brisela.

Na pitanje da li Srbija može da uđe u EU bez Mladića u Hagu, Klarin navodi da je sve moguće ali da ipak treba da postoji nastojanje da se on isporuči.

"Njihovo očekivanje je da se učini pokušaj da se što pre dovede Mladić u Hag i da se što pre otvori perspektiva Srbije za EU. Mi znamo da postoje brojne prognoze čak i od ljudi bliskih Mladiću da bi njegovo hapšenje moglo da bude osujećeno njegovim samoubistvom", kaže Klarin.

Klarin navodi da Haški tribunal ipak očekuje uskoro i hapšenje Ratka Mladića i da bi suđenje Karadžiću moglo da sačeka isporučenje Mladića.

"Još se čeka da li će se Karadžiću suditi samom ili će se sačekati Mladić jer su u početku bili zajedno optuženi mada su im sada optužnice razdvojene", kaže on.

Klarin smatra da će Bramerc ministrima EU ipak dati povoljan izveštaj o Srbiji, ali da ostaju još dva neobavljena posla - Mladić i Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: