Luko: Britanija sprečila hapšenje

Bivši zvaničnik UN u Bosni Džejms Luko rekao je da je britanska vlada sprečila hapšenje Radovana Karadžića 1997. godine.

Izvor: Beta, Blic

Subota, 09.08.2008.

01:40

Default images

Luko, koji je radio i kao oficir za operacije pri kancelariji Haškog tribunala u Beogradu, za "Blic" je rekao da je policija Republike Srpske pod kontrolom Biljane Plavšić 1997. godine intenzivno sarađivala sa međunarodnim snagama na hapšenju Karadžića. Međutim, britanska vlada je akciju hapšenja obustavila u poslednjem trenutku, naredivši svojim vojnicima da se Karadžić ne dira, naveo je Luko.

Luko je dobio saznanja o kretanju Karadžića, a zatim ih je preneo britanskom komandantu, generalu Angusu Remziju, koji je bio "uzbuđen", navodeći da želi hapšenje "niskog intenziteta" i da će o tome obavestiti London.

Prema navodima bivšeg zvaničnika UN, general Remzi se desetak minuta posle razgovora sa Londonom vratio i hladnim glasom odgovorio: "Mi nismo policija, mi smo vojnici, tako da ovo nije naša obaveza. Na policiji RS je da hapsi Karadžića".

Luko tvrdi da je britanski general izgledao razočarano i frustrirano i da je, prema njegovom ponašanju i izjavi, bilo očigledno da je iz Londona dobio naredbu da ne hapsi Karadžića, piše "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: