Analitičari: Sukob nije neočekivan

Vojni analitičari saglasni su da sukob u Južnoj Osetiji nije neočekivan, i da bi trebalo da se pregovara o stutusu regiona.

Izvor: B92

Petak, 08.08.2008.

22:17

Default images

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je ovaj sukob godinama pripreman, a da je do zaoštravanja odnosa došlo onog trenutak kada je vlast u Gruziji postala, kako kaže, proamerički orijentisana. Radić ne očekuje da će borbena dejstva u Osetiji uskoro prestati, već da će nastupiti period stalne nestabilnosti u kome će kao i prethodnih meseci dolaziti do, kako kaže, razmene vatre.

Prema njegovim rečima, Rusija ima čvrst oslnoac u Osetiji i može se pouzdati u lokalno stanovništvo, ali mora biti veoma oprezna, poučena dosadašnjim iskustvima na Kavkazu.

Ni Gruzija nije olako ušla u sukob, smatra Radić, već je, na neki način, dobila podršku Vašingtona.

"S jedne strane, Gruzija ne može da zauzme Osetiju i ne može da uđe i da na duži rok izdrži sukob s ruskim trupama. S druge strane, i Rusija, ako bi zauzela Gruziju, imala bi ozbiljan problem, ne samo u smislu otpora regularnih gruzijskih snaga, koje bi vrlo brzo savladali, koliko bi to bio ozbiljan politički problem, jer bi postali okupatiorska sila u regionu", smatra Radić.

On navodi i da bi Rusija morala da se suoči sa dugotrajnim otporom Gruzina i, eventualno, stvaranjem gerilskog sukoba sa kojim su Rusi, već imali problema tokom 80-ih godina XX veka u Avganistanu.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić kaže da je, u ovom trenutku, veoma teško predvideti dalji razvoj situacije, ali i da se očekuje posebno angažovanje Evropske unije u rešavanju nastale situacije.

On smatra da je sada najvažnije da se obezbedi primirje, a da se onda pregovorima pronađe rešenje.

„Poslednji predlog Rusije je da Južna Osetija dobije jednu autonomiju u okviru Gruzije, koju bi garantovala Rusija. Međutim, to je za Južnu Osetiju neprihvatljivo, prema izjavama njihovih zvaničnika, i oni insistiraju na nezavisnosti, oni i dalje insistiraju na priključivanju Južne Osetije Rusiji. Ma koliko Rusija podržavala ove zahteve i jednim delom imala razumevanja za Južnu Osetiju, i ona je tu dosta oprezna“, kaže Lazić.

Analitičari smatraju da se Osetiji otvara prilika za samostalnost, ali i da je moguće pronalaženje neke vrste specijalnog statusa za Južnu Osetiju, pri čemu bi bili zadovoljeni interesi Gruzije i stanovništva tog regiona, ali uz pregovore zainteresovanih strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: