Kina: Pretnje pred Olimpijadu

Avion kineske kompanije Er Čajna po poletanju prinudno se vratio na aerodrom u Japanu jer su primili pretnju elektronskom poštom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 08.08.2008.

12:44

Default images

Avion se vratio nakon što je aviokompanija primila elektronsku poruku u kojoj je, uz pretnju bombom, zaprećeno i napadom na olimpijske objekte u Kini, saopštila je japanska policija. Japanski mediji preneli su da je u elektronskoj poruci bila pretnja da će avion, na liniji za kineski grad Čonking, biti oboren iznad pekinškog stadiona u kojem se danas otvaraju Olimpijske igre.

Avion na letu CA 406 bezbedno se spustio na centralnojapanski međunarodni aerodrom jutros, po srednjoevropskom vremenu, saopštila je aerodromska policija, ne navodeći koliko se putnika nalazilo u letelici.

Pretnja je primorala kinesku aviokompaniju da suspenduje jedan broj svojih letova kako bi izvršila inspekciju, javila je agencija Kjodo.

Preteće video-poruke

Turkestanska islamistička partija, ekstremistička grupa iz Kine, objavila je na Internetu novi video-snimak na kojem se vidi olimpijski logo u plamenu, a nakon toga eksplozija. Iz Intel centra su saopštili da je video-snimak načinjen najverovatnije 1. avgusta. Ispod snimka emitovani su komentari na jeziku ujgur , ali bez prevoda na engleski jezik ili neke druge jezike.

Jezik ujgur koristi se na zapadu Kine, gde živi muslimanska manjina koja ima dugu tradiciju sukoba sa kineskim vlastima.

Video-zapis je na Internetu zapazila američka grupa za monitoring Intel centar, i po sadržaju sličan je video-snimku objavljenom 23. jula, iza kojeg je takođe stajala Turkestanska islamistička partija.

Eksperti ocenjuju da ta radikalna islamska grupa ima bliske veze sa Al Kaidom.

Protesti Tibetanaca u Indiji

Oko 3.000 Tibetanaca protestovalo je u Nju Delhiju zbog održavanja Olimpijskih igara u Kini. Iz istog razloga, više stotina izbeglica iz Tibeta pokušalo da uđe u kineski konzulat u Katmanduu, prestonici Nepala, ali ih je policija sprečila.

"Kina nije pravo mesto za održavanje Olimpijskih igara, to su krvave igre i sramota za Olimpijadu", čulo se iz mase, koja je došla do indijskog parlamenta, a uzvikivani su i drugi antikineski slogani.

U masi koju je kontrolisala indijska policija, ne dozvoljavajući joj da pridje zgradi parlamenta, bilo je i tibetanskih monaha, a mnogi učesnici protesta nosili su majice na kojima je pisalo "Sloboda za Tibet".

Njima se,u jednom trenutku, pridružilo nekoliko stotina pristalica prodemokratskog pokreta u Mjanmaru, prenose zapadne novinske agencije, napominjući da je i ta grupa nosila zastave Tibeta.

Indija je mesecima centar protesta Tibetanaca u egzilu, a od početka avgusta oni su se dva puta okupljali ispred kineske ambasade u Nju Delhiju. Protesta je bilo i u Daramsali, na severu Indije, gde je sedište tibetanske vlade u egzilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: