Goldston negira tvrdnju Karadžića

Bivši glavni tužilac Tribunala Ričard Goldston izjavio da od njega nije traženo da povuče optužnicu protiv Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2008.

00:59

Default images

On navodi da je tvrdnja Karadžića na prvom pojavljivanju pred Tribunalom da je pretio ostavkom ako SAD izdejstvuju povlačenje optužnice protiv Karadžića nesnovana i neistinita. S druge strane, američki stručnjak za Balkan Čarls Ingrao za B92 kaže da mu je iz više izvora potvrđeno da je Holbruk Karadžiću garantovao da neće biti uhapšen ako se povuče sa čelnih mesta u Republici Srpskoj.

Svoje tvrdnje o postojanju sporazuma sa američkim predstavnikom Ričardom Holbrukom sada najpoznatiji haški pritvorenik Radovan Karadžić napisao je i u podnesku koji je dostavio sudu nakon prvog pojavljivanja.

Karadžić je ponovio tvrdnju da je američka administracija pokušala da izdejstvuje povlačenje optužnice protiv njega, zbog čega je navodno tadašnji glavni haški tužilac Ričard Goldston pretio da će podneti ostavku. Goldston u izjavi za BBC demantovao je navode Karadžića.

"Ta tvrdnja je potpuno nesnovana i neistinita. Ni američka ni bilo koja druga vlada od mene nikada nije tražila da povučem optužnicu protiv Karadžića. Stoga nije ni bilo razloga da zapretim da ću podneti ostavku. To pitanje, koliko ja znam, jednostavno nije postojalo", rekao je Goldston.

On tvrdi da u vreme dok je bio u glavni tužilac Tribunala ništa direktno nije čuo o navodnom dogovoru Karadžića sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

"S vremena na vreme se mogu pročitati glasine o navodnom dogovoru između Holbruka i Karadžića, ali Holbruk je to uvek odlučno demantovao i ja nemam razoga da mu ne verujem. Pre svega, američka administracija nije imala ovlašćenje da povuče optužnicu. Ni ja kao tužilac nisam bio ovlašćen da to učinim", kazao je Goldston.

On je ukazao i da čak da je i dogovor postojao kao što Karadžić tvrdi i u svom podnesku Tribunalu, to ne bi bilo dovoljno da dovede u pitanje zakonitost postupka koji se protiv njega sada vodi u Hagu.

"Čak i da je dogovora bilo, mislim da je to potpuno irelevantno za zakonitost postupka. Holbruk jednostavno nikada nije bio predstavnik tribunala", objasnio je on.

Goldston smatra da je malo verovatno da će sud udovoljiti zahtevu Karadžića da kao svedoke pozove, između ostalih, njega i Holbruka.

"Bio bih iznenađen ako bi sud tako postupio. Sud bi to mogao da uradi samo ako bi procenio da je ovo pitanje koje bi uticalo na to da li je suđenje pravedno ili legitimno. Mislim da taj uslov nije zadovoljen", objasnio je on.

On kaže da će se, ukoliko se to i dogodi, odazvati pozivu i ponoviti da od njega niko nije tražio da povuče optužnicu.

Ingrao: Holbruk sklopio nezvanični sporazum

Američki profesor i stručnjak za Balkan Čarls Ingrao kaže za B92 da je dogovor Holbruka i Karadžića postojao, ali da ga je Holbruk sklopio na svoju ruku.

"Obećanje Holbruka Karadžiću dato je tek pošto je američki diplomata saznao da je Pentagon naložio svojim trupama da ne traže nijednog optuženog za ratne zločine, a posebno Karadžića", kaže Ingrao.

"Kada je postalo jasno da Stejt department, koji je u to vreme vodio Voren Kristofer, nije uspeo da ubedi Pentagon i predsednika Klintona da je neophodna potraga za Karadžićem, Holbruk je tada, u očaju, jer je veoma želeo da Karadžića ukloni sa pozicija, uspeo da ubedi Karadžića da odstupi i tada mu je rekao da u zamenu za to neće biti uhapšen", tvrdi Ingrao.

"Ono što Karadžić nije mogao da zna je da je Pentagon već tada odustao od potrage, pa je Holbruk uspeo da dobije nešto, ne ponudivši zauzvrat zapravo ništa", kaže Ingrao.

Ingrao je, medutim, upozorio da je malo verovatno da će se pojaviti pisani dokaz o tome. "Holbruk nije glup. Ne postoji ništa na papiru", rekao je Ingrao.

Profesor Ingrao podseća da su pre toga Amerikanci pretrpeli velike žrtve u Somaliji, pa je administracija Bila Klintona odlučila da ne hapsi Karadžića i time izbegne eventualne nove žrtve.

Američki profesor nije želeo da imenuje izvore, ali je samo rekao za B92 da su to osobe iz Stejt departmenta, koje su tačno znale šta je Holbruk radio.

Podsetimo, mediji u Srbiji ranijih dana navodili su da je sporazum prestao da važi nakon što ga je sam Karadžić prekršio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: