Rusija: Smiriti napetosti

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na smanjenje napetosti u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta.

Izvor: Beta

Sreda, 06.08.2008.

19:05

Default images

Situacija u Južnoj Osetiji nije jednostavna i zahteva mere za smanjenje sukoba, izjavio je zamenik portparola Ministarstva Boris Malahov. On je naveo da je zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin, zadužen za tu oblast, danas razgovarao sa predsednik separatističke republike Eduardom Kokojtijem i komandantom mirovnih snaga Maratom Kulahmetovim.

"Razmotrena je situacija koja nije jednostavna, ali ne treba dati povoda za paniku, već doneti mere kako bi se smanjili sukobi", rekao je diplomata.

Malahov je naveo da Moskva održava kontakte i sa gruzijskom stranom, i da je u toj situaciji Rusija "otvoreni, konnstruktivni i odgovorni posrednik koji teži smanjenju napetostii obnavljanju pregovaračkog procesa".

Po njegovim rečima, večeras ruski kopredsednik u Mešovitoj komisiji za rešavanje gruzijsko-južnoosetinskog konflikta leti u Tbilisi kako bi utvrdio šta se dešava.

Gruzinski separatisti koji se od 1990-ih bore za nezavisnost, u današnjim sukobima sa snagama Gruzije uništili su dva vladina vozila, javio je Interfaks.

Predstavnica separatističkih vlasti Južne Osetije, Irina Gaglojeva, rekla je da sukobi traju u selu Nul, gde snage Južne Osetije nastoje da potisnu pripadnike specijalnih jedinica gruzinske vojske.

Ona je rekla da ima informaciju da su pobunjenici digli u vazduh dva vozila gruzinske vojske.

Visoki funkcioner gruzijskog Ministarstva policije saopštio je da su gruzijski policajci bili prinuđeni da odgovore na vatru.

"Osetijski oružane formacije otvorile su vatru u smeru gruzijskig sela. Dosta dugo je trajala forsirana vatra, na koju su gruzijski policajci i mirotvorci odgovorili vatrom", rekao je Šota Utiašvili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: