Uskraćena prava radnicima u Pekingu

U obnovi Pekinga učestvovalo stotine hiljada migranata, koji nemaju osnovnu zdravstvenu zaštitu i ne isplaćuju im se nadnice.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

11:33

Default images

Obnova Pekinga pred Olimpijske igre koštala je 40 biliona dolara. Desetine hiljada radnika iz ruralnih delova Kine, koji su proteklih nekoliko godina radili na izgradnji Pekinga, Vlada pred sam početak Olimpijskih igara masovno šalje nazad u unutrašnjost.

Samo 33, od više od 400 radnika, koji su izgradili Nacionalni stadion Ptičje gnezdo, moći će da ostane u Pekingu i kada Igre počnu.

Mnogi migranti, koji su zbog obnove Pekinga iz unutrašnjosti Kine doputovali u glavni grad - ostavljeni su bez nadnica i vraćaju se kućama. Dvadesetpetogodišnji Li Ji i nekoliko njegovih kolega odbijaju da se vrate kućama dok ne dobiju svoje plate.

"Duguju mi novac i pri tom hoće da me prebiju. To su Olimpijske igre u Pekingu. Oni još uvek duguju novac radnicima i nikome nije stalo ni da pomisli na nas", rekao je Li Ji.

Uslovi u kojima je radio Li, kao i hiljade drugih radnika koji su podigli olimpijski Peking, veoma su loši. Osim toga što nisu imali redovna primanja, radnici nisu imali ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu, obeštećenje za povrede na radu, a njihova deca pravo na školovanje.

"Sredina u kojoj živimo je grozna. Nemamo čak ni krevet, samo drvenu dasku na kojoj spavamo. Mnogo i teško radimo za njih, a sada nam ne daju plate. Mislim da se sa nama veoma loše postupa", kaže Li Ji.

"Nisu im zagarantovane osnove socijalne pomoći, kao što su osiguranje za nezaposlenost i medicinska nega. Za njih sada to što bi Vlada mogla da ih izbaci iz grada pred početak Olimpijskih igara, oduzimanje prihoda, ovo je samo dodatna uvreda za ove radnike koji su došli u Peking i izgradili ga za Olimpijske igre", kazao je Felim Kine iz Hjuman rajts voča.

Predstavnici kineskih vlasti izjavljuju da rade na tome da radnicima migrantima budu zagarantovana prava.

"Radnici migranti nisu samo glavni radnici na rekonstrukciji grada, oni takođe mogu postati stanovnici Pekinga u budućnosti. Mi ćemo imati to u vidu kada budemo planirali budući izgled grada. Kada budemo planirali infrastrukturu, uzećemo u obzir i ove ljude", rekao je Tan Ksuksiang iz Komisije za urbano planiranje Pekinga.

Prema nekim procenama, zbog zaobilaženja propisa o bezbednosti, svake godine pogine više desetina hiljada radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: