Korać: Vlast završava hašku priču

Predsednik SDU Žarko Korać rekao da je hapšenje Radovana Karadžića pokazalo da je vlast u Srbiji odlučna da završi hašku priču.

Izvor: Beta, Nezavisne novine

Utorak, 05.08.2008.

11:02

Default images

On je za banjalučke Nezavisne novine rekao da je Karadžićevim hapšenjem vlast u Srbiji pokazala i da "ne haje za uticaj u biračkom telu, već da sprovodi svoje unutrašnje i međunarodne obaveze". Korać smatra da hapšenje Karadžića nekoliko dana posle ostavke šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Radeta Bulatovića nije slučajno.

On navodi da su se "odlaskom Bulatovića i Vojislava Koštunice stvorili uslovi za Karadžićevo hapšenje".

"Bulatović je samo verni sluga Vojislava Koštunice, koji, sasvim sigurno, nije imao političku volju da uhapsi Karadžića. Nema sumnje da su se odlaskom Bulatovića i Koštunice i formiranjem drugačije vlade u Srbiji stvorili uslovi da Radovan Karadžić bude uhapšen", naveo je on.

Prema njegovim rečima, posle Karadžićevog hapšenja može se očekivati hapšenje i preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Korać, međutim, ocenjuje da je sa Mladićem "stvar bila oduvek komplikovanija", navodeći da ga je "Koštunica štitio u periodu dok je bio predsednik Jugoslavije i da ga je konačno i penzionisao".

"Ako je Koštunica tada 2001-2002. godine direktnu podršku pružao Ratku Mladiću, ne vidim zašto neki krugovi ne bi nastavili da to rade i dalje. Mladić je, čini se, imao više podrške od Karadžića, ali je sigurno da je ova vlast pokazala odlučnost da završi hašku priču", kazao je on.

Prema njegovim rečima, kada je reč o Mladiću, "moraće se računati na mnogo žilaviju podršku jer će njegovi ratni saborci i delovi bivše vojske Jugoslavije i politički krugovi aktivno nastojati da ga sklone".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: