Napad na policajce u Kini

16 policajaca je poginulo, a 16 je ranjeno u napadu na graničnu policijsku jedinicu u kineskom autonomnom regionu Sjinćjang Ujgur.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2008.

08:42

Default images

Policija navodi da je reč o mogućem terorističkom napadu, javlja agencija Sinhua. Dva napadača vozila su kamion koji je udario policajce dok su radili gimnastiku ispred policijske stanice u Kašiju. Napadači su iskočili iz vozila pre nego što je ono udarilo u ogradu pored puta i potom su bacili ručne bombe na policijsku kasarnu, a zatim policajce napali i noževima.

Odmah je poginulo 14 policajaca, a dva su preminula na putu do bolnice.

Do napada je došlo u provinciji Sjinćjang, oblasti gde muslimani turske etničke pripadnosti povremeno dižu manje pobune protiv kineske uprave.

Policija je saopštila da su napadači uhvaćeni i da jedan od njih povredio nogu tokom akcije.

Regionalna služba bezbednosti sugerisala je ranije da Istočno-turkmenistanski islamski pokret planira terorističke napade između 1. i 8. avgusta, uoči Olimpijskih igara u Pekingu.

Grad Kaši nekad je bio stanica na Putu svile. Oblast se graniči s Pakistanom, Avganistanom i Kirgistanom.

Vlasti Kine su u petak saopštile da su u stanju da spreče sve napade tokom Olimpijskih igara, koje počinju 8. avgusta. Pored Pekinga, posebno je obezbeđenje u pokrajinama Sinjang i Tibet, proglašenim za rizične oblasti.

Oružane snage Kine će tokom Igara rasporediti 34.000 vojnika, 121 letelicu i 33 vojna broda kao obezbeđenje.

Mala grupa demonstrirala na Tjenanmenu

Mala grupa demonstranata sukobila se s policijom na trgu Tjenanmen u Pekingu. Oni su demonstrirali tvrdeći da je "radost Olimpijskih igara izgrađena na njihovoj patnji".

Oko 25 demonstranata tvrde da su iseljeni iz kuća i stanova kako bi se omogućila rekonstrukcija dela Pekinga u kojem je izgrađena poslovna zona za kompanije poput "Najka", "Starbaksa" i "Roleksa".

Demonstracije na Tjenanmenu i u okolini retke su i policija ih obično brzo prekine.

Kineske vlasti su osetljive na kritiku Olimpijskih igara, zbog čega su agenti državne bezbednosti raspoređeni širom Pekinga da bi blagovremeno uočili nagoveštaje nemira.

Nepal: Privedeno 80 Tibetanaca

Nepalska policija je u Katmanduu privela najmanje 80 Tibetanaca koji su, četiri dana pre početka Olimpijskih igara u Pekingu, demonstrirali protiv Kine.

Policija je saopštila da su Tibetanci privedeni kada su pokušali da u protestnoj šetnji dođu do kineskog konzulata. Pritvoreni demonstranti se sada nalaze u policijskom centru za obuku.

Policijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da će svi privedeni demonstranti "biti kasnije pušteni".

U Nepalu živi više od 20.000 Tibetanaca, od kojih su mnogi napustili svoje domove nakon neuspelog ustanaka protiv kineskih vlasti 1959. godine.

Od razbijanja demonstracija u martu na Tibetu, oni redovno protestuju u Nepalu.

Nepalska policija je juče pritvorila 253 demonstranta, uključujući tibetanske monahe i monahinje, koji su pokušali da prođu pored kineskog konzulata.

Nepal smatra Tibet delom Kine, koja je njegov važan trgovinski partner.

Nepalske vlasti ne dozvoljavaju aktivnosti protiv Kine, ali Tibetanci koji žive u izgnanstvu ipak redovno organizuju demonstracije protiv Pekinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: