Politička volja i hapšenje huligana

Hapšenja i procesuiranja učesnika nereda na mitingu SRS-a posledica su političke volje, smatraju novinari.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

00:20

Default images

Zbog nereda do kojih je došlo 29. jula tokom mitinga podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, koji je organizovala SRS uz podršku DSS-a i NS-a, do sada je privedeno 9 osoba. Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da se akcija identifikacije počinilaca nastavlja i da će protiv tih osoba, zbog ugrožavanja javnog reda i mira i krivičnih dela protiv državnih organa biti pokrenut krivični postupak.

Iako se na prvi pogled čini da su policija i tužilaštvo u tom konkretnom slučaju efikasno reagovali, novinar Vremena Miša Vasić ocenjuje za B92, da je takva reakcija posledica postojanja političke volje da se izgrednici koji su već poznati policiji najzad uhapse.

“Cela stvar je bila snimana, snimala je policija, snimali su svi mogući, pa se te iste stare mušeterije veoma lako identifikuju. Ovo je, dakle bilo ovoga puta, samo pitanje političke volje da se konačno, već jednom stane na kraj tim prekršajima javnog reda i mira iz političkih razloga jer su u jednom trenutku politički ekstremisti počeli da se osećaju da se takve stvari mogu raditi nekažnjeno“, kazao je Vasić koji međutim nije optimista kada je u pitanju rešavanje slučajeva prethodnih napada na novinare.

“Ne bih bio preterani optimista u pogledu rešavanja nekakvih drugih policijskih problema kao što su ubistva novinara, bomba na prozoru Dejana Anastasijevića i te stvari, iz jednostavnog razloga što to i ovako i onako, da se moglo tada uraditi bilo bi se uradilo“, smatra Vasić.

Mogućnost da novinari dobiju status službenih lica, kako bi bili bolje zaštićeni pri izveštavanju iz kriznih situacija, Vasić vidi kao odstupanje od prakse koja postoji u novinarskim profesijama razvijenih zemalja.

“Bio bi to izuzetak u kompletnoj praksi, govorim o evropskoj i američkoj praksi, demokratskim zemljama, i bila bio to jedna nenormalna situacija. Ja bih više voleo da imamo jednu normalnu situaciju u kojoj ne bi morali da se brinemo i pazimo se u takvim gužvama kao što je bila ova u utorak i pre toga. Mislim to se sve radi izvesti pažljivijim radom policije i striktinijim sprovođenjem zakona. Svaka privilegija tog tipa po meni izaziva jednu vrstu nelagodnosti i nisam siguran da bih podržao takvu ideju“, kaže Vasić.

U sukobima huligana sa policijom, tokom mitinga koji je u utorak organizovala Srpska radikalna stranka, uz podršku DSS-a i Nove Srbije, povređeno je više od 80 ljudi, uključujući i dva novinara.

Tokom praćenja protesta koji su organizovale SRS i ultradesničarske organizacije takođe su napadani novinari i fotoreporteri, a snimatelju B92 Bošku Brankoviću slomljena je potkolenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: