Ako nisu MUP i VBA, ostaje - BIA

MUP je u ponedeljak samo obavešten da je Karadžić uhapšen i da treba obezbediti zgradu Specijalnog suda, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Politika

Subota, 02.08.2008.

03:13

Default images

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije niko nije tražio da ispita okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić, izjavio je za "Politiku" zamenik predsednika vlade i ministar policije Ivica Dačić.

Dačić je ponovio da MUP nije bio angažovan u akciji hapšenja haškog begunca, te da, ako neko proceni da treba ispitivati kada, gde i na koji način je on lišen slobode, odgovore treba da traži od službi koje su učestvovale u tome.

"Pored MUP-a Srbije, još su i Bezbednosno-informativna agencija i Vojno-bezbednosna agencija ovlašćene da izvode takve akcije", rekao je Dačić.

List podseća da je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu sprovelo provere povodom tvrdnji haškog optuženika Radovana Karadžića da je uhapšen 18, a ne 21. jula, kako je to na konferenciji za novinare objavio tužilac Vladimir Vukčević.

Tužilaštvo će, prema rečima Jasne Janković, portparola Tužilaštva za ratne zločine, u narednom periodu odlučiti o eventualnim daljim postupcima.

Prema zakonu, VBA ima iste nadležnosti kao i MUP samo kada se radi o vojnim licima ili vojnim objektima, što u slučaju bivšeg predsednika Republike Srpske nije bio slučaj.

A na poslednjoj sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije održanoj 28. jula predsedavajući tog tela Dragan Todorović (SRS) izjavio je da mu je direktor VBA Svetko Kovač rekao da „ta služba nema dodira sa hapšenjem Karadžića“.

"Tako ostaje samo BIA, čiji se novi šef Saša Vukadinović još nije oglašavao po ovom pitanju", konstatuje "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: