Zanijer: Razgovorom do rešenja

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer kaže da će se sastati sa političkim predstavnicima kosovskih Srba izabranim na izborima 11. maja.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2008.

11:24

Default images

On je rekao da želi da razgovara sa svima onima koji mogu da pomognu da problemi na Kosovu budu rešeni. "Ja ću se sa njima susresti i reći im da su deo rezultata, koje mi ne priznajemo, ali nam trebate da rešimo probleme", rekao je Zanijer za list "Koha ditore".

On se zauzeo za rešavanje problema bez pokušaja da ljude uvredi, već da predstavi svoje stavove, navodeći da u razgovore želi da uključi predstavnike kosovskih Srba.

Upitan da li taj stav znači da on priznaje paralelne strukture, Zanijer je odgovorio da "te strukture smatra rezultatom izbora koje je UNMIK nazvao nevažećim".

"Zato ne postoji nijedan legalni osnov za te izbore. Oni neće biti priznati, ali ja treba da razgovoram sa tim predsednicima", ponovio je Zanijer.

"Koha ditore" piše da Zanijer sprema ponudu koja će stvoriti "etničku srpsku policiju" u okviru Kosovske policije, ali sa specijalnom autonomijom u komandnom lancu.

Prema rečima šefa UNMIK-a, carina će možda ličiti na model Hong Konga - "jedna teritorija sa dve carinske zone". "I za sudstvo predlažem takvo rešenje", rekao je Zanijer i istakao da te inicijative imaju podršku Kontakt grupe i da to podržava i zvanična Priština, budući da je informisana o svemu.

Šef UNMIK-a je naglasio da je on, dok je na snazi Rezolucija 1244, "največi šef" na Kosovu.

Zanijer je ocenio da su pregovori koje je pokrenuoo sa Beogradom "vrlo teški", podsetivši da se dijalog vodi oko šest tačaka iz pisama generalnog sekretara UN-a upućenih predsednicima Kosova i Srbije - Fatmiru Sejdiu i Borisu Tadiću.

"Pregovori Priština - UNMIK- Beograd o šest tačaka Ban Ki-muna su teški, delikatni i kompleksni", rekao je Zanijer i dodao da će on, ako se Priština i Beograd ne dogovore, "imati snage da ih nametne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: