"Suđenje Karadžiću - već viđeno"

Vojin Dimitrijević smatra da će Karadžić, poput Miloševića i Šešelja, suđenje koristiti za obraćanje svojim sledbenicima.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2008.

00:33

Default images

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava je, gostujući u emisiji Uvećanje TV B92.info, rekao da će Haški tribunal dozvoliti Karadžiću da se brani sam jer na to ima pravo, ali da će on pojavljivanje pred sudijama iskoristiti za medijsku propagandu, kao što su to pre njega činili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj.

"On će da uči na onima koji su do sada bili najuspešniji u sprovođenju svoje zamisli o tom ponašanju pred Tribunalom", kaže Dimitrijević.

"Oni se naravno, iskreno ili neiskreno, ne nadaju da će tamo dobiti pravdu, da će dobiti neki povoljni ishod, ali smatraju da treba da iskoriste tu tribinu, ne da se obrate sudijama, nego da se preko televizije obrate svojim obožavateljima, sledbenicima ovde", kaže on.

"To je pošlo za rukom Slobodanu Miloševiću, to je pošlo za rukom Vojislavu Šešelju i sasvim je opravdano računati da će to poći za rukom i Karadžiću", rekao je Dimitrijević. Direktorka Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa kaže da se zločin ne može oprostiti i da ga treba najstrože sankcionisati. Tome u prilog, kako kaže, ide i činjenica da za ratne zločine nema zastarevanja i da su oni uvek aktuelni.

Prpa kaže da je politička scena u Srbiji dosta uticala na ravnodušan odnos velikog broja ljudi prema zločinu, imajući u vidu da se za samom skupštinskom govornicom često koristi govor mržnje i netolerancije.

"Od 5. oktobra, neću da elaboriram prethodni period, on je više-manje jasan kad je u pitanju govor mržnje i ratna propaganda, ali je parlament Srbije vrlo često izgledao kao ratno poprište, u kome je samo bio potreban jedan bojni poklič 'Krenimo, pa ćemo da pobijemo ove ili one'", kaže ona.

"Na žalost, u našem parlamentu se vrlo često bez ikakve sankcije upotrebljava govor mržnje s rasisitičkim tezama, jasno se iznose teritorijalne pretenzije prema susednim državama, vređaju se pripadnici manjina", kaže ona.

I Dimitrijević i Prpa se slažu da se se stav prema zločinima ne može nametnuti zakonom, već se on mora postepeno graditi i menjati, kako kroz školovanje, tako i u samoj porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: