Počela privođenja i saslušanja

Učesnici nereda na mitingu SRS-a identifikovani su i u toku su njihova hapšenja, saopštilo je Repibličko javno tužilaštvo.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.08.2008.

00:31

Default images

Protiv njih će, kako je najavila šefica kabineta republičkog tužioca Gordana Samardžić, biti pokrenuti krivični postupci za dela ugrožavanja javnog reda i mira i za krivična dela protiv državnih organa. Tužilaštvo za sada nije saopštilo više detalja o počiniocima.

“Efikasnom akcijom tužilastva i policije identifikovani su počinioci ovih dela, nereda i u toku je postupak njihovog privođenja. Ova lica će posle saslušanja biti privedena dežurnim istražnim sudijama i protiv njih će biti pokrenuti krivični postupci protiv njih . Tužilaštvo će svakako tražiti određivanje pritvora“, rekla je Samardžićeva.

Javni tužilac Prvog opštinskog tužilaštva u Beogradu Goran Ilić kaže da su počela saslušanja osumnjičenih za nerede u utorak uveče. On je izjavio da se na osnovu podataka i dokaza, prvenstveno analizom video-zapisa nereda za vreme protesta zbog hapšenja Radovana Kardžića, počelo saslušanje osumnjičenih i preduzimanje drugih mera iz pretkrivičnog postupka.

"Odluka o eventualnom krivičnom gonjenju osoba, koje su u utorak 29. jula izazvale nered na ulicama Beograda, biće doneta brzo, jer se samo efikasnim delovanjem tužilaštva i drugih nadeležnih organa može ostvariti svrha krivičnog procesa i zaštita zajednice od nasilja", istakao je Ilić za Tanjug.

On je naglasio da će u slučajevima u kojima postoji zakonski osnov Tužilaštvo insistirati na donošenju rešenja o zadržavanu osumnjičenih. Ilić je dodao da više informacija vezanih za nerede ulicama prestonice javnost može dobiti od Republičkog javnog tužilaštva.

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović najavio je ranije da će tužilaštvo pokrenuti prekršjane i krivične postupke protiv onih koji su učestvovali u neredima na ulicama Beograda.

Za vreme protestnog skupa na Trgu republike, koje je organizovala Srpsla radikalna stranka zbog hapšenja Karadžića, i po njegovom završetku, grupe huligana sukobile su se sa policijom na više mesta u centru Beograda.

U sukobima je, prema navodima ministra policije Ivice Dačića, povređena 81 osoba, među kojima je 57 pripadnika policije. Do sada je poznato da je privedeno 19 osoba, među kojima nekoliko maloletnika.

Nikolić: Fingirani sukobi

Tomislav Nikoliæ (Beta, arhiva)
Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao da su sukobi policije i huligana za vreme mitinga radikala bili režirani.

Nikolić je izjavio da su radikali spremni da učestvuju u borbi za bolji život u Srbiji, ali je pozvao vlast da se ne sukobljava sa opozicijom. "Ako ja obećavam da sada kada smo u opoziciji nećemo da se sukobljavamo, zašto i vlast ne obeća da neće da se sukobljava sa opozicijom", rekao je Nikolić.

On je za RTS kazao da su radikali spremni da učestvuju u borbi za bolji život, ali da je, ako vlast nameće sporedne borbe, "mnogo važnije raspraviti kako je uhapšen Radovan Karadzić i da li policija hapsi po zakonu".

Nikolić je optužio policiju da je na mitingu koji je ta stranka organizovala u utorak zbog hapšenja Karadzića upotrebila silu prema funkcionerima SRS, a ne demonstrantima koji su pravili nerede.

"Optužujem policiju da nije pripremala bezbednost Beograda, skupa ili objekata već se isključivo pripremala kako će da dokaže srpskoj javnosti da je miting bio nasilnički, da je imao za cilj možda čak i oslobađanje Radovana Karadžića, a posebno rušenje i paljenje državne televizije", rekao je Nikolić.

On je optužio policiju da je "sat i po imala fingirane sukobe sa nekakvim huliganima i navijačima", i da ih je, kako je naveo, neprekidno potiskivala prema mitingu koji je bio "izvanredan i miran".

Kako je naveo, policija nije koristila silu sve dok visoki funkcioneri SRS nisu krenuli da pomognu da se sukobi između policije i grupa prekinu i obustave, ocenivši da je sve to imalo za cilj da se spreči šetnja do RTS-a.

Nikolić je ponovio kritike na račun javnog servisa Srbije da su poruke koje se šalju sa RTS-a "upućene samo dobrima a to su demokrate", a da se ostali predstavljaju kao huligani.

On je dodao da zaposleni u RTS nemaju razloga da se plaše radikala, negirajući da je pozvao građane da ne plaćaju pretplatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: