Karadžić i porodica

Miroslav Lajčak označio je kao ucenjivanje u političke svrhe pritisak da se porodici Karadžića izdaju pasoši da bi ga posetili u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

12:34

Default images

"Odluka (da im se vrate pasoši) nema veze sa mojim emocijama, već zavisi od toga šta kažu ključni partneri, pre svega Haški tribunal. Cela kampanja o tome da nemaju para da odu u Hag je laž", kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH za češki list "Lidove novini". Karadžić se u međuvremenu iz Haga čuo sa suprugom.

Ćerka bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovićević izjavila je sinoć da je njen otac Radovan iskoristio pravo na jedan telefonski poziv i razgovarao iz Haga sa suprugom Ljiljanom Zelen-Karadžić.

Članovi porodice Radovana Karadžića nisu mogli da se sretnu sa njim dok je bio u pritvoru u Beogradu pošto su im bila oduzeta lična dokumenta i nisu mogli da izađu iz Bosne i Hercegovine.

Inače, britanski tabloid San, nemački Bild, holandski dnevnik Algemen dagblad, slovenački portal 24ur.com i beogradski Blic objavili su fotografiju Radovana Karadžića, napravljenu u ponedeljak tokom njegovog boravka u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Karadžić je znatno mršaviji nego što se pamti iz perioda 90-ih. Po dolasku u pritvor, Karadžić se obrijao tako da je ostao bez ijednog prepoznatljivog atributa koji ga je krasio dok se krio pod imenom Dragan Dabić.

Izvori Blica tvrde da je Karadžić u odličnom zdravstvenom stanju i da to pripisuje dijeti, postu i alternativnoj medicini kojom se bavio.

"Imao sam dogovor sa Holbrukom o neizručenju"

Kako saznaje RTS, Radovan Karadžić je u razgovoru sa javnim tužiocem u Beogradu, pre nego što je juče ujutro izručen Haškom tribunalu, ponovio tezu o dogovoru sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom, prema kojem neće biti izručen Haškom tribunalu ukoliko se povuče iz političkog i javnog života.

Da postoji sporazum Karadžić-Holbruk tvrdi i bivši ministar spoljnih poslova Republike Srpske Aleksa Buha, koji je bio bliski saradnik Karadžića.

Bivši američki izaslanik za Balkan međutim to je više puta demnatovao, a to je ponovio i nedavno. "Niti sam ja niti Madlen Olbrajt uradili tako nešto. To je potpuna izmišljotina i to bi bilo, ne samo nemoralno, nego i protivzakonito", rekao je Holbruk nedavno "Dnevnom avazu".

On je priznao da mu je nekao pokazao taj, kako je rekao, izmišljeni papir. Holbruk je, inače, naveo spremnost da se pojavi pred Tribunalom, ukoliko bude pozvan da svedoči protiv Karadžića.

Vujačić o fotografiji

Advokat Svetozar Vujačić izjavio je danas da su fotografije njegovog branjenika Radovana Karadžića koje su objavljene u današnjoj domaćoj i svetskoj štampi autentične i da su snimljene 24. jula u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda. Vujačić je agenciji Beta rekao da su fotografije nastale trećeg dana njegovog boravka u pritvoru, kada je obrijan i ošišan i dodao da je njih snimio "neko iz suda".

"Taj ko ih je snimio je zloupotrebio službeni položaj", rekao je on dodajući da je siguran da je reč o nekome ko je imao pristup Karadžiću.

Takođe je kazao i da je taj neko "uzeo velike pare" za tu sliku jer su i njemu neki mediji, čak i strani, nudili dosta novca da proda fotografiju na kojoj se vidi Karadžić nakon što je ošišan i obrijan.

Komentarišući saopštenje Uprave za izvršenje zavodskih sankcija da fotografija nije snimljena u prostorijama za koje su bili nadležni pripadnici službe obezbeđenja Okružnog zatvora u Beogradu, Vujačić je rekao da je ona snimljena u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u kojoj je Karadzić bio smešten pre izručenja Tribunalu.

On je potvrdio da prilikom razgovora Karadžića sa tužiocem Dragoljubom Stankovićem u prostoriji nije bilo obezbeđenja jer ih je tužilac zamolio da odu. Tada je Karadžić davao izjavu o tome da je zapravo uhapšen 18. jula u autobusu i da je tri dana držan u nekoj prostoriji pre nego što je izveden pred istražnog sudiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: