Bogdanović: Razumevanje UNMIK-a

UNMIK ima razumevanje za probleme srpske zajednice na Kosovu, ocenio ministar Goran Bogdanović posle sastanka sa šefom UNMIK-a.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.07.2008.

01:01

Default images

Bogdanović je izjavio Tanjugu da je danas od šefa UNMIK-a Lamerta Zanijera zatražio da Srbi, pripadnici Kosovske policije, ako eventualno odluče da se vrate u tu službu, budu pod komandom UNMIK policije i u komandnom lancu policije koji važi na severu Kosova.

"Insistirali smo na tome da sudije i tužioci u kosovskom pravosuđu ne budu samo međunarodni predstavnici, već da u sve to budu uključeni srpski sudije, pre svega zbog odbojnosti srpske zajednice prema Euleksu", kazao je Bogdanović posle razgovora sa Zanijerom u Prištini.

Razgovor o eventualnom povratku Srba u policiju i funkcionisanju sudova na severu Kosova, biće nastavljen sledeće nedelje.

"Dogovorili smo se da nastavimo dijalog. Predstavnici UNMIK-a će razgovarati sa delegacijom sudija sa severa Kosova i sa predstavnicima Srba iz Kosovske policije koji su napustili službu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova", rekao je Bogdanović.

On je susret sa Zanijerom ocenio konstruktivnim, i dodao da je, prema njegovoj oceni, Zanijer ozbiljno shvatio ove probleme najavivši da ni jedan potez neće vući sam, već da će delegacije koje će nastaviti razgovore težiti iznalaženju kompromisnog rešenja.

"Vrlo je bitno da sve probleme reše lokalni Srbi, a u prilog tome je prisustvo srpskih predstavnika KPS-a i pravosudnih organa sa severa Kosova na današnjem sastanku sa šefom UNMIK-a", naglasio je Bogdanović.

Tači: Još jedan spektakl Beograda

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da je poseta Gorana Bogdanovića Prištini "još jedan spektakl Beograda".

On je ironično rekao da Bogdanović boravi na Kosovu na dan kada su podeljeni prvi kosovski pasoši.

Tači smatra da šef UNMIK-a može da razgovara sa zvaničnim Beogradom samo o tehničkim pitanjima.

"Ne može se razgovarati ni o čemu što se odnosi na nezavisnost i suverenitet Kosova, već samo o praktičnim pitanjima. Druga pitanja su okončana 17. februara", rekao je kosovski premijer posle sastanka sa Zanijerom.

On je kazao da Zanijer, u okviru ovlašćenja i odgovornosti, ima mandat da razgovara sa svim zemljama regiona.

"Srbi građani Kosova su i državljani Republike Kosovo i dok se poštuju domaća i međunarodna vlast legitimno je pravo svake države da se interesuje za položaj njenih sunarodnika", rekao je Tači.

"Bogdanović dolazi na Kosovo u značajnom trenutku. Građanin je Kosova i dobrodošao je i da podigne pasoš Kosova. U tom slučaju imaću zadovoljstvo da mu ga uručim", rekao je Tači.

Komentarišući posetu ministara Bogdanovića, Tači je rekao da Kosovo ima svoju državnu vlast i da kao premijer ne može Beogradu da zabrani da formira različita ministarstva, ali da "Beograd zna da je Kosovo nezavisna i suverena država".

Šef UNMIK-a izjavio je da sebe ne vidi u ulozi pregovarača između Beograda i Prištine.

"Sebe ne vidim kao pregovarača ili kao deo ovih razgovora. Videću koje su ideje i sugestije Beograda i o tome informisati vlasti u Prištini.

Uzeću reakcije iz Prištine i preneču ih Beogradu", rekao je Zanijer.

UNMIK finalizira sporazum o rekonfiguraciji

Portparol UNMIK-a Rasel Giki izjavio je danas da je u toku finalizacija tehničkog sporazuma sa Evropskom unijom o misiji Unije na Kosovu, kao i da se još ne može reći kada će rekonfiguracija UNMIK biti okončana.

"Složili smo se u velikoj meri, ali sada čekamo samo da se sve to i zvanično potvrdi", rekao je Giki agenciji Beta i dodao da se rekonfiguracija UNMIK sprovodi u bliskoj saradnji sa EU.

Giki je podsetio da je UNMIK 25. juna dobio instrukcije o početku rekonfiguracije misije unutar okvira Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Giki je dodao da se o planu rekonfiguracije detaljno pričalo prošle nedelje kada su predstavnike UNMIK-a posetili visoki zvaničnici UN-a.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je prošlog meseca dao instrukcije UNMIK-u da sarađuje sa EU, kako bi se osigurala bliska i pojačana operativna uloga na Kosovu u oblastima koje su pod celokupnim autoritetom UN, kazao je Giki.

Portparol UNMIK-a je podsetio da su predstavnici Euleksa nedavno saopštili da ostvarivanje misije napreduje, uključujući i razmeštaj trupa i baza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: