Postupci protiv izgrednika

Tužilaštvo najavilo pokretanje prekršajnih i krivičnih postupaka protiv svih koji su učestvovali u neredima na ulicama Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2008.

00:02

Default images

"Sada prikupljamo sve relevantne informacije, radi se na identifikaciji lica i mi ćemo naknadno preduzeti i sve mere na koje smo zakonom ovlašćeni, koje podrazumevaju zadržavanje lica, pokretanje krivičnih postupaka, kao i prekršajnih postupaka gde za to bude bilo uslova", izjavio je vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović.

Naglasivši da je država sposobna da zaštiti ogromnu većinu stanovništva, Radovanović je kazao da je žalosno to što je manja skupina pokušala da ugrozi mir i spokojstvo ostalog dela građana Beograda.

Veljović o neredima

Huligani i policija (Fonet)
Pripadnici policije koji su učestvovali u obezbeđenju mitinga Srpske radikalne stranke na Trgu Republike imali su izričit nalog da bez upotrebe sile obezbede javni red i mir, rekao je jutros direktor policije Milorad Veljović.

Veljović je rekao i da je policija bila zadužena za bezbednost svih učesnika skupa, novinara i javnih ustanova i institucija, kao i stranih diplomatskih predstavništava.

Direktor policije je objasnio da se u jednom trenutku iz protestnog skupa izdvojila grupa učesnika "sa fantomkama na glavama i drvenim palicama u rukama koja je nasrnula na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova sa očiglednom namerom da izazovu obračun sa policijom".

Veljović sinoć nije mogao da kaže da li je i koliko ljudi privedeno zbog incidenata i napada na policiju koji se dogodio oko 21 sat u centru Beograda. On je rekao da se radi na identifikaciji tih osoba.

Direktor policije je dodao da su uhapšene tri osobe koje su razbile stakla na restoranu Mekdonalds na Novom Beogradu.

Veljović je danas u Urgentnom centru posetio povređenog policajca Željka Kneževića, poželeo mu brz oporavak i preneo pozdrave ministra unurašnjih poslova Ivice Dačića. U prethodnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da su svi pripadnici MUP-a koji su učestvovali u obezbeđenju mitinga SRS, "imali izričit nalog da bez upotrebe sile obezbede javni red i mir, bezbednost svih učesnika skupa, novinara i osiguraju bezbednost javnih ustanova i institucija kao i stranih diplomatskih predstavništava".

Policija je navela da se tokom mitinga na Trgu Republike "iz protestnog skupa izdvojila grupa učesnika sa fantomkama na glavama i drvenim palicama u rukama, koja je nasrnula na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, sa očiglednom namerom da izazove obračun sa policijom".

"Trenutna situacija u Beogradu je mirna", naveo je MUP i pozvao sve građane na uzdržanost u interesu opšte bezbednosti i uspostavljanja i očuvanja mira na ulicama Beograda.

MUP: Sila posle niza upozorenja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je danas da je, zbog narušavanja javnog reda i mira i izvršenja krivičnih dela tokom održavanja mitinga Srpske radikalne stranke, privedeno 19 lica, od kojih su tri maloletna.

U saopštenju se ističe da su svi pripadnici policije, tokom održavanja mitinga Srpske radikalne stranke, imali izričit nalog da bez upotrebe sile obezbede javni red i mir, bezbednost svih učesnika skupa, javnih ustanova, kao i diplomatskih predstavništava.

Precizira se da se, u drugom delu mitinga, iz protestnog skupa izdvojila grupa učesnika koja je posle niza provokacija, započela masovni, brutalni, napad na pripadnike policije na uglu ulica Makedonske i Dečanske.

Oni su napadali i gađali policiju flašama, motkama, kamenicama i drugim sredstvima, lomeći saobraćajne znake i betonske žardinjere, koje su upotrebljavali kao sredstvo napada.

Veći broj napadača je bio maskiran, a tom prilikom je povređeno više policajaca i tek posle niza upozorenja, policija je intervenisala i uspostavila narušeni javni red i mir.

U ovim sukobima je povređeno 58 policajaca i 24 građana, među kojima i dva novinara.

Kao potvrda da je policija imala nalog da ne primenjuje silu govori i činjenica da je ovo prvi protest od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine, na kojima je povređeno više policajaca nego učesnika napada na policiju, navodi se u saopštenju MUP Srbije.

U zoni održavanja skupa oštećeno je ukupno 16 objekata i četiri policijska vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja dalji rad na identifikaciji svih lica koja su učestvovala u incidentima.

Šutanovac: Bezbednost nije ugrožena

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da bezbednost u Srbiji nije ugrožena bez obzira na jučerašnje incidente na mitingu SRS-a i dodao da je policija ovoga puta ozbiljnije i pravovremeno reagovala i sprečila da se nasilje proširi.

Šutanovac je rekao da ova "patriotska predstava SRS-a nema veze sa Karadžićem, već se sve svelo na vanparlamentarnu borbu SRS-a za prevlast, kako u opoziciji, tako i unutar stranke gde postoje više nego dve struje".

Šutanovac je na proslavi Dana sanitetskih službi, koje je organizovalo Ministarstvo odbrane, rekao da su građani Srbije mogli da vide koliko "loša i zla retorika radikala" izaziva gnev i mržnju među građanima.

"Nažalost, došlo je ponovo do lomljenja našeg grada, ali je bitno da je policija ovog puta mnogo ozbiljnije i pravovremeno reagovala i sprečila da se te scene ne prenesu šire", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, takvu retoriku koristila je poslanica radikala Vjerica Radeta, ali su takve reči, prema njegovom ubeđenju, "došle iz kuhinje Aleksandra Vučića i onih koji slede tu vrstu politike".

Sinoć su, kako je naveo ministar odbrane, neredi mogli da se prošire i na medije, a predstavnici sedme sile i juče su prebijani i pored obećanja Vučića i njegovog štaba da će novinari biti zaštićeni.

Šutanovac je naveo da na takvim skupovima mora da postoji poseban odnos prema novinarima jer su građani zainteresovani da vide šta se tamo dešava.

Kada je u pitanju bezbednosti državnih funkcionera, Šutanovac je naveo da sve službe koje se time bave od početka taj posao ozbiljno rade.

Protest Reportera bez granica

Međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres) protestovala je danas što je policija pretukla novinara agencije Beta Miloša Đorelijevskog na jučerašnjem mitingu u centru Beograda.

"Pošto su oni (policajci) tukli demonstrante, policija je napala grupu novinara i fotografa. Kao i svoje kolege, Miloš Đorelijevski se brzo legitimisao, pokazujući svoju pres karticu. Policija je ignorisala njegova dokumenta i udarala ga je nekoliko puta po licu i telu", navodi se u saopštenju organizacija sa sedištem u Parizu.

"Agresija srpske policije je skroz neprihvatljiva. Nacionalna i međunarodna štampa ne smeju da budu mete takvih akcija. Skadalozno je da je policija odbila pristup hitnoj lekarskoj službi određenim povređenim ljudima", dodaje se u saopštenju.

Organizacije je zatražila od ministra policije Ivice Dačića da "podseti svoje službe da novinari nisu na strani demonstranata i da njihova uloga očevidaca i izveštača treba da bude apsolutno zagarantovana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: