Ubrzo rekonfiguracija UNMIK-a

Portparol UNMIK-a Rasel Giki kaže da su u toku razgovori Njujorka i Brisela, kao i da će preoblikovanje UNMIK-a započeti ubrzo.

Izvor: Beta

Utorak, 29.07.2008.

01:01

Default images

Giki je za radio Slobodna Evropa rekao da će do toga doći brzo i da će proces rekonfiguracije biti transparentan. Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je na sednici SB UN-a rekao da UNMIK više nema ulogu kakvu je na terenu imao ranije, pošto je ona dovedena u pitanje delovanjem institucija Kosova i kosovskih Srba na severu. To je bio razlog zašto se Zanijer založio za rekonfiguraciju UNMIK-a.

"Generalni sekretar je UNMIK-u uputio poruku da sarađuje sa Euleksom da preuzme vladavinu zakona pod autoritetom UN-a. Bilo je rasprave i krećemo se prema praktičnim pitanjima, ali još uvek nismo u fazi kada se može postići konačan dogovor", kazao je Giki.

Vlada Kosova se nada da će se proces rekonfiguracije UNMIK-a okončati do 15. oktobra.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči kazao je da je poslednja sednica Saveta bezbednosti UN razjasnila pitanja i da će prenos ovlašćenja biti brže.

"U smislu vremenskog okvira činimo sve da se to dogodi što pre. Smatram da će 15. oktobar - na jedan ili drugi način - biti vreme kada treba da bude završetak rekonfiguracije. Međutim rokovi na Kosovu se, zbog nekoliko okolnosti, ne mogu lako utvrditi", kazao je on.

U misiji Euleks navode da se još ništa nije promenilo u pogledu uspostavljanja misije na celoj teritoriji Kosova. Zvaničnici evropske misije kazali su da čekaju da se na specifičan način izvrši rekonfiguracija UNMIK-a na terenu i da će to uticati na širenje evropske misije.

Procenjuje se da će Euleks imati teškoća na severu Kosova, pošto Srbi neće da prihvate tu misiju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Zamenik premijera Kuči smatra da će se stvari kretati u željenom pravcu i da na kraju rekonfiguracije neće biti UNMIK-a.
"Nema sumnje Euleks će biti raspoređen na celoj teritoriji Kosova. Ne smemo ni u jednom trenutku dati znakove da u jednom delu Kosova deluje UNMIK, a u drugom Euleks. Na Kosovu će biti jedan, jedinstven pravni poredak i naravno da će biti vladavine zakona u pravom smislu reči", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: