Noćas bez izručenja

B92 pouzdano saznaje u vrhu vlasti da Radovan Karadžić neće biti isporučen tokom noći, što demantuje medijske spekulacije.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 29.07.2008.

00:12

Default images

Holanska državna televizija je demantovala navode da je ikad objavila informaciju da je Karadžić već na putu za Haški tribunal. I dalje nema pouzdanih informacija o tome kada će Karadžić biti izručen, a novinari čekaju i u Hagu i u Beogradu. Jedino što su novinari primetili jeste da su posle 21 sat pripadnici Žandarmerije dobili naredbu da stave šlemove.

Ispred Specijalnog suda u Beogradu, gde je u pritvoru Karadžić, nalazi se veliki broj novinara, koji čekaju da snime odlazak Karadžića na aerodrom. Žalba na rešenje o izručenju Radovana Karadžića u Hag nije još stigla u Specijalni sud u Beogradu, od čega zavisi dan njegovog izručenja. Eventualna žalba Karadžićevog advokata je poslednja proceduralna prepreka da se Karadžić nađe u Sheveningenu.

Karadžićev advokat ne potvrđuje niti demantuje navode da je žalba poslata iz inostranstva kako bi duže putovala, dok domaći zakon ne propisuje koje je najduže vreme koje sud može da čeka da žalba stigne.

Žalba na rešenje o izručenju Karadžića Haškom tribunalu ni do kraja današnjeg radnog vremena nije stigla u Okružni sud u Beogradu i u tom pogledu nije doneta nikakva odluka, izjavila je portparolka tog suda Ivana Ramić.

Ona je za B92 rekla da je rok za podnošenje žalbe istekao u petak, 25. jula, u ponoć i, pošto su usledili neradni dani, Sud je obavezan da u skladu sa zakonom sačeka neko vreme.

"Sud mora da sačeka i u razumnom roku, ukoliko žalba eventualno stigne, donese odluku", kazala je Ramić. Ona je rekla da je razuman rok stvar procene suda u svakom konkretnom slučaju i da zakon to ne propisuje. Karadžićev advokat Svetozar Vujačić ni danas nije želeo da kaže da li je uložio žalbu na rešenje o izručenju svog branjenika Haškom tribunalu, o kojoj Vanraspravno veće Veća za ratne zločine treba da odluči u roku od tri dana, ali od dana kad stigne u sud.

"Imamo izveštaj i potvrdu pošte Bosne i Hercegovine da je potrebno najmanje sedam dana da žalba dođe do Beograda, ako se preda na Palama", rekao je Vujačić novinarima ispred Sprecijalnog suda.

On je naveo da to "međutim ne znači" da je on i poslao žalbu iz BiH. Vujačić je negirao da se na taj način "igra" sa sudom i objasnio da odugovlačenjem sa prispećem žalbe nastoji da omogući ćerki i supruzi da posete Radovana Karadžića u pritvoru.

Vujačić je izjavio da se Karadžić prilikom prvog pojavljivanja pred tribunalom neće izjašnjavati o optužnici, nego će tražiti dodatni rok od 30 dana kako bi pripremio odbranu. On je dodao da Karadžić insistira "da mu se vrate laptop i 50 disketa, jer se na njima, kako je rekao, nalazi njegova odbrana".

Preduzeće PTT Srbije obavestilo je juče Okružni sud da su sve pošiljke iz svih pošti u zemlji stigle do krajnjih odredišta.

Bivši predsednik Četvrog opštinskog suda u Beogradu Ante Bošković smatra da je Okružni sud već dovoljno čekao i da bi već danas mogao da konstatuje da, ako žalba ne stigne, nje zapravo i nema.

“Ako je ova žalba predata u nekom mestu van Beograda, po praksi, ta žalba bi danas svakako morala da stigne. U suprotnom, ako žalba danas ne stigne, po mom mišljenju, sudija ima sva ovlašćenja da konstatuje da na rešenje žalba i nije izjavljena, obzirom da nije prispela u sud u ovakvom roku”, smatra Bošković.

On kaže da rešenje ipak postoji, jer se u praksi zna kako se ovakve dileme oko žalbe otklanjaju.

“U vezi toga moje mišljenje je da bi sudija mogao da skrati ovu proceduru time što bi pozvao branioca i okrivljenog i napravio belešku da li je žalba podneta, kada i kom organu da bi se uverio da li postoji neka zloupotreba ili ne”, kaže Bošković.
Ambulanta pritvorske jedinice (Beta)
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da bi do kraja sedmice Radovan Karadžić trebalo da bude izručen Tribunalu i da očekuje da će proces protiv njega biti okončan do 2010. godine.

Novinari čekaju izručenje

Mnogobrojni novinari sinoć su do kasnih večernjih sati bili pred Specijalnim sudom, na aerodromu "Nikola Tesla" i još nekoliko mesta u Beogradu, očekujući da će Karadžić biti poslat u Hag. Danas u Haškom tribunalu počinje letnja pauza, sva suđenja su prekinuta i jedino što se čeka jeste dolazak Karadžića. Mnogobrojne novinarske ekipe čekaju i ispred pritvorske jedinice u Sheveningenu.

U Hagu međutim nemaju informacije o tome kada će biti izručen Radovan Karadžić, ali navode da je sve spremno za njegov dolazak u pritvor u Sheveningenu, kao i za predstojeće suđenje.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić rekla je da i dalje "nema ništa novo oko izručenja i da "ne zna da li bi to moglo da se dogodi danas".

Konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, resorna ministarka Snežana Malović do sinoć nije potpisala odluku o izručenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: