Dačić o akciji hapšenja

Ministar policije Ivica Dačić kaže da MUP nije izdao Radovanu Karadžiću ličnu kartu na ime Dragana Dabića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

11:55

Default images

"Naši podaci govore da postoji lična karta izdata na ime Dabića i da MUP nije izdao dve lične karte sa istim imenom. Neke činjenice iz papira koji su pronađeni u Karadžićevom stanu mogu ukazivati na to da ima indicija da je u pitanju falsifikat", rekao je Dačić na zasedanju Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. Odbor je zatim zaključio, uz protivljenje SRS-a, da je hapšenje obavljeno u skladu sa zakonom.

Dačić kaže da su u pretresu stana u kojem je boravio pronađene kopije materijala iz generalštaba Vojske RS. Pronađeni su i rukopisi, rokovnici i fotografije, rekao je ministar policije i ponovo negirao učešće pripadnika MUP-a Srbije u lociranju i hapšenju. "Nacionalni savet je izdao saopštenje da su Karadžića uhapsile službe bezbednosti, a MUP nije služba bezbednosti", naveo je Dačić.

Pretres stana, rekao je on, policija je obavila po naredbi istražnog sudije Milana Dilparića, sačinjen je zapisnik i predmeti koji su privremeno oduzeti predati su sudu.

Policija je dostavila izveštaj o tome kako su i na osnovu čega izdata dokumenta Dragana Dabića, iza čijeg se lažnog identiteta Karadžić krio i o pretresu stana u kom je Karadžić živeo.

"Pretresanju stana su prisustvovali i svedoci, a kasnije i Luka Karadžić. Prilikom pretresanja stana su pronađeni lični predmeti, rokovnici, kopije dokumenatacija generalštaba Vojske Republike Srpske, rukopisi, fotografije. Svi ti predmeti su privremeno oduzeti", rekao je Dačić. Dačić je rekao da je Dilparić MUP-u naredio da mu dostavi podatke o ličnim dokumentima izdatim na ime Dragana Dabića i naveo da u Srbiji postoji 61 čovek sa tim imenom.

"Utvrđeno je da je 20. aprila 1999. godine izdata lična karta na ime Dragana Dabića sa prebivalištem u Rumi", rekao je on i naveo da su svi podaci u toj ispravi isti kao u ličnoj karti pronađenoj kod Karadžića.

Obraćajući se članovima Odbora Dačić je još rekao da je zadatak MUP-a po dobijanju informacije o hapšenju bio da obezbedi zgradu Specijalnog suda i javni red i mir, kao i da kasnije obezbedi učesnike skupova, novinare i strane ambasade.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da mu je žao što je došlo do incidenta na skupu protiv hapšenja Karadžića, pozvao na uzdržanost i podsetio da su dvojica osumnjičenih za napade na novinare privedeni i pritvoreni i da se traga sa ostalima.

Dačić je još naveo da je spreman da podnese pisani isveštaj Odboru, ali da je to danas učinio usmeno zato što je usmeno i pozvan na sednicu.

Rasprava

Sednici Odbora ne prisustvuje direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović. Predsednik Odbora Dragan Todorović kazao je na početku sednice da je obavešten da je direktor BIA na sastanku "koji će duže trajati".

Todorović je rekao na početku sednice da sve činjenice upućuju na to da su prilikom hapšenja, kako je naveo, 18. jula grubo prekršeni Ustav i zakon jer Karadžić nije odmah obavešten o razlozima hapšenja i nije mu omogućeno da nekoga obavesti o hapšenju niti je u zakonskom roku od 48 sati izveden pred istražnog sudiju.

Dragan Todorović sumnja da je Karadžića uhapsio "neko treći", s obzirom na to da u toj akciji nisu učestvovali ni MUP ni vojna služba bezbednosti.

"Ali ovde moramo da dođemo do nesporne činjenice da - ko u Srbiji može da hapsi? I druga stvar, da li je dozvoljeno da se krši Ustav i zakon i da se protiv Ustava lice drži neovlašćeno i da se bez ikakvih papira predaje u Specijalni sud?", zapitao je on.

"Postoje dve mogućnosti: da je Karadžića uhapsila ili BIA ili VBA. Direktor VBA Sretko Kovač mi je rekao da VBA nema dodira sa hapšenjem", rekao je Todorović.

Član Odbora iz LDP-a Nenad Milić optužio je Todorovića da je iskoristio govornicu Odbora da iznosi svoje stavove kao činjenice.

Marko Đurišić iz ZES-a rekao je da je Todorović sazvao sednicu kako bi je zloupotrebio za pripremu sutrašnjeg mitinga SRS-a i, na njegov predlog, Odbor je usvojio da druga tačka bude informacija o događajima koji su usledili posle hapšenja.

"Zadovoljstvo mi je što današnja sednica nije zloupotrebljena, što je čini mi se bila namera predsednika Odbora za bezbednost, da je Odbor doneo zaključke koji daju za pravo državnim organima u postupanju u slučaju hapšenja Radovana Karadžića", kazao je Đurišić.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost počela je oko 11 sati, a na dnevnom redu su informacije o okolnostima pod kojima je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić i dešavanjima koja su usledila posle tog hapšenja.

Sednici, koja je otvorena za javnost, prisustvovao je, osim ministra Ivice Dačića, i direktor policije Milorad Veljović.

"Hapšenje u skladu sa zakonom"

Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije zaključio da je haški optuženik Radovan Karadžić uhapšen u skladu sa zakonom.

"Na taj način je potvrđen pravni poredak Srbije i iskazana potpuna privrženost Srbije poštovanju međunarodnog prava", navodi se u zaključcima koje je odbor usvojio na sednici koja je trajala dva i po sata.

Odbor je većinom glasova zaključio i da su borba za poštovanje međunarodnog prava i ispunjavanje međunarodnih obaveza u vezi sa optuženima pred Haškim tribunalom neophodni elementi borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

Protiv takvog zaključka glasali su članovi odbora iz Sprske radikalne stranke.

Odbor za odbranu i bezbednost jednoglasno je usvojio predlog da od Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne službe zatraži pismenu informaciju o hapšenju Karadžića.

Odbor je pozvao na reakciju državnih organa povodom pretnji predsedniku Srbije, jezika mržnje u politici, kao i nasilja nad novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: