'Špigel': Okončana Karadžićeva igra

Promena vlade u Beogradu okončala je igru Radovana Karadžića i novo vođstvo utire put u EU, ocenjuje nemački ''Špigel''.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

11:37

Default images

Taj politički magazin daje opširni tekst o hapšenju Karadžića i njegovom životu pod lažnim imenom. "Da li je moguće nestati na 12 godina u anonimnost, a u osnovi biti kod kuće, može li čovek postati nevidljiv na Balkanu, iako ga traži pola sveta i da li među pomagačima u traženju novog identiteta ne postoji, ipak, neko koga privlači pet miliona dolarske premije'', pita ''Špigel''.

Ukazujući na to da je Karadžić godinama, kao haški begunac, zapravo imao javni život kao dr Dabić, list navodi da je taj ''doktor'' lečio čak i problem bolova u leđima jednog poznatog političara.

''Oni koji su ga tražili mogli su ga odavno uhapsiti, u to je većina Srba uverena'', piše ''Špigel'' i prenosi uverenje novog šefa policije Srbije Ivice Dačića da je Karadžić mesecima bio posmatran.

''Špigel'' prenosi Karadžićevu izjavu iz 1996. da će, ''ako on bude morao u Hag, Vašington drhtati'' i navodi špekulacije bosanskih medija o tome da je pri napadu na Srebrenicu postojao tajni dogovor, odnosno da zapadne sile svesno nisu intervenisale.

U tekstu se podseća da je bivši bosanski šef diplomatije Mohamed Šaćirbej tvrdio da je Ričard Holbruk bosansko vođstvu u Srajevu u proleće 1995. ''pritiskao''da dobrovoljno napuste UN zaštićene zone Srebrenicu, Žepu i Goražde i da su one bila obećane Srbima.

U istom broju nedeljnika ''Špigel'' Holbruk je odbio takve pritužbe. Na direktno pitanje da odavno kruže glasine kako on s Karadžićem ima lični sporazum da bivši lider bosanskih Srba neće morati u Hag ako se više ne bude mešao u politiku, Holbruk je odgovorio da su to laži, koje neće komentarisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: