Luka Karadžić: Podneli smo žalbu

Brat haškog optuženika Luka Karadžić potvrdio je za B92 da su advokati u petak podneli žalbu na uslove za izručenje Karadžića.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2008.

01:12

Default images

Brat i branilac haškog optuženika Radovana Karadžića i danas su posetili bivšeg lidera bosanskih Srba u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, gde su se zadržali više od dva sata.

Advokat haškog optuženika Radovana Karadžića Svetozar Vujačić ni danas nije želeo da potvrdi da li je uložio žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje bivšeg lidera bosanskih Srba Haškom tribunalu.

On je juče naveo i da Karadžić nema primedbi na tretman u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda.

"Smešten je u najbolje uslove koje ta pritvorska jedinica ima. Ima sobu, kupatilo“, rekao je Vujačić.

On je naveo da će, prema njegovom mišljenju, Karadžić tu boraviti "do srede-četvrtka“.

"Imam dosta razloga da tvrdim da se izručenje neće dogoditi u ponedeljak“, rekao je Karadžićev zastupnik.

Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić rekla je da će se sutra ujutru znati da li je na rešenje o ispunjenosti uslova da Karadžićev bude izručen Haškom tribunalu stigla ikakva žalba, a da je važno samo to da je upućena do petka u ponoć.

"Žalba je mogla biti upućena poštom, dan i čas predaje pošti računa se kao dan i čas predaje sudu. Prema tom trenutku, dakle, ceni se i blagovremenost žalbe“, ukazala je Ramićeva.

Tribunal: Sve spremno za prijem Karadžića

Hagu je sve spremno za dolazak jednog od najočekivanijih optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića. Međutim, niko u Tribunalu nije mogao da kaže kada se Karadžić može pojaviti u pritvoru.

Po dolasku, on će biti smešten u jednu od ćelija veličine 4 sa 2,5 metra. Unutar ćelije nalaze se metalni krevet, radni sto, orman, mali toalet sa tuš kabinom, televizor, kao i računar, ali bez interneta.

Procene su da suđenje nece poceti pre proleća sledeće godine, jer Karadžiću mora biti dato vreme da pripremi odbranu. Dodatno odlaganje početka procesa moglo bi da usledi ukoliko Radovan Karadžić ostane pri nameri da se brani sam, uz tim savetnika, čemu se protivi Tužilastvo.

U međuvremenu se vrše poslednje pripreme za početak procesa. Optužnica protiv Karadžića ponovo se pregleda, jer je od njene poslednje izmene 2000. godine održan veliki broj procesa na kojima su se čuli novi dokazi koji bi mogli biti iskorišćeni i na suđenju Karadžiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: