Lajčak: Konsultacije s Hagom

Miroslav Lajčak rekao je da odluku o tome da li će Karadžićevoj porodici biti vraćene putne isprave "donosi u komunikaciji s Hagom".

Izvor: Tanjug

Subota, 26.07.2008.

03:13

Default images

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je za "Nezavisne novine" rekao da mu je "potrebno da je siguran da njegova odluka neće otežati posao onih koji se bore s preostalim haškim beguncima". "Mislim da je u interesu srpskog naroda da završi posao i sa preostalom dvojicom haških optuženika i da konačno odvojimo individualnu od kolektivne krivice", rekao je Lajčak.

On je kazao da "iskreno misli da je hapšenje Karadžića sjajna vest za svakog normalnog, poštenog, demokratski mislećeg čoveka, bez obzira kojoj naciji pripada".

Lajčak je naveo da je razočaran time da "glasove u RS donosi borba za prava Radovana Karadžića i njegove porodice" i rekao da "hapšenje Karadžića postaje žrtva svakodnevne politike i posebno predizborne kampanje".

On je ocenio da je hapšenje Karadžića "odlična prilika za potpunu normalizaciju odnosa bošnjačkog i srpskog naroda".

Naravno, sve dok je haški optuženik Ratko Mladić na slobodi, ne možemo da govorimo da je sve završeno, ali ovo je značajno, rekao je visoki predstavnik.

Lajčak je ocenio da suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu "neće biti suđenje RS".

Komentarišući pojedine zahteve iz Sarajeva da RS "treba da bude ukinuta", Lajčak je kazao da "treba odvojiti hapšenje Karadžića i ustavno uređenje BiH, jer te dve stvari nemaju veze".

"Te prve reakcije su antidejtonska retorika. S druge strane, i u RS vidim kao da su sada svi patriote i kao da se patriotizam meri time ko se više bori za Karadžića i njegovu porodicu", rekao je Lajčak.

"Niko ne sudi, niko nema pravo da sudi Republici Srpskoj. Njeno postojanje je definisano Dejtonom, a Dejton nije potpisivao Radovan Karadžić", kazao je on.

Istraga o pomagačima u BiH

Tužilaštvo BiH proverava oko 100 osoba osumnjičenih za pomaganje u skrivanju Radovana Karadžića i ostalih haških begunaca, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Tom listu je u Tužilaštvu BiH rečeno da su među njima i 44 osobe sa spiska pomagača haških begunaca koji je ranije sacinila Evropska unija, kao i da je protiv nekih "već otvorena zvanična istraga".

Selma Hećimović iz Kancelarije za odnose s javnošću Tužilaštva BiH nije banjalučkom listu mogla bilo šta da kaže o detaljima istrage i proveri osumnjičenih za pomaganje u skrivanju Karadžića.

Spisak osoba koje bi mogle da budu uključene u pomoć haškim beguncima Tužilaštvu BiH dostavile su obaveštajna i bezbednosne agencije u BiH, pišu "Nezavisne".

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH takođe je sudelovala u proveri nekolicine osoba osumnjičenih da su finansijski ili na druge načine pomagali Karadžića u njegovom 13-godišnjem skrivanju.

"Proveravali smo određena imena, neke firme za koje smo dobili informacije da su možda umešani u finansiranje bega haških optuženika. Ne mogu govoriti o imenima osoba ili firmi. Sve što smo prikupili proslijedili smo Tužilaštvu", kazao je pomoćnik direktora SIPA Dragan Lukač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: