Karadžić boravio u Beču

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo je večeras da je haški optuženik Radovan Karadžić boravio prošle godine u Beču.

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.07.2008.

21:23

Default images

Kako je saopšteno, specijalne jedinice austrijske policije "Kobra" slučajno su ga legitimisale, tokom potrage za jednim osumnjičenim čovekom, ali u njemu nisu prepoznale bivšeg predsednika Republike Srpske.

Portparol austrijskog ministarstva Rudolf Golia potvrdio je austrijskoj agenciji APA pisanje bečkog dnevnika "Kronen cajtung", koji u objavljuje da je 4. maja prošle godine legitimisan nadrilekar pod imenom Petar Glumac, koji odgovara liku sa fotografija Karadžića posle njegovog hapšenja u Beogradu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije potvrdio je i nemačkoj agenciji DPA da se austrijski policajci sećaju da su proveravali čoveka, koji je ličio na Karadžića prema njegovom današnjem fizičkom izgledu, dok su istraživali ubistvo u Beču.

Prema pisanju austrijskog lista, pripadnici "Kobre" došli su u bečki stan u kojem je boravio Karadžić u potrazi za osumnjičenim Dušanom J. (58) koji je ranije u jednom kafiću hicem iz pištolja ubio jednog Srbina.

Austrijski policajci su u pet ujutru došli u stan devojke osumnjičenog i, kako tvdi "Kronen cajtung", u njemu su zatekli jednog starijeg muškarca sede brade, koji im je dao lažne podatke o identitetu, odnosno lažna dokumenta na ime Petar Glumac, rođen u Litovu Polju 16. marta 1930.

Karadžić je, prema "Kronen cajtungu", živeo tri meseca u Beču.

Navodni Petar Glumac je policajcima rekao da je u Beču radi obuke, a u stvari, kako tvrdi "Kronen cajtung", on je živeo kod devojke Dušana J. i u Beču prodavao fitopreparate za lečenje neplodnosti.

Austrijski policajci nisu u Glumcu prepoznali Karadžića, a kada su upali u stan, on je policajcima, na lošem nemačkom jeziku, rekao da je lekar alternativne medicine.

"Kronen cajtung" prenosi i da taj čovek uopšte nije bio nervozan, tako da policajci nisu posumnjali da je pred njima haški optuženik.

"Karadžić je policiji ispričao da je čoveka kojeg traže video pre par sati", navodi austrijski list.

Pripadnici "Kobre" su napustile stan i posle izvesnog vremena uhapsile traženo lice koje je počinilo ubistvo, ne razmišljajući više o susretu sa nadrilekarom Glumcem.

Sada o čitavom slučaju vodi istragu Služba za borbu protiv terorizma i bezbednost ustavnosti. Podsetimo, bečki "Kurir" pisao je da je doktor Dragan Dabić, koristeći hrvatski pasoš, ordinirao u glavnom gradu Austrije.

Nadležne istražne i bezbednosne službe u Srbiji utvrđuju kako je Karadžić došao do lažne ličene karte, ali i svih drugih dokumanta koje je koristi, uključujući i pasoš.

Bečki "Kurir" je danas objavio da je najtraženiji haški optuženik Radovan Karadžić, pod imenom "Pera", navodno lečio pacijente i u glavnom gradu Austrije, gde je došao sa hrvatskim pasošem.

Jedan bivši pacijent nadrilekara, čije je ime poznato redakciji bečkog "Kurira", a u tekstu se navodi kao Štefan Graf, tvrdi da je poznavao Karadžića, tj. Davida Dabića, koji je u Beču lečio pod imenom "Pera". Grafovi roditelji i drugi rođaci, takođe tvrde da su prepoznali "Peru" u liku uhapšenog Karadžića.

Taj sagovornik bečkog "Kurira" navodi da je "Pera" neredovno dolazio u Beč, gde je ostajao maksimalno po tri dana, ali da zna pouzdano da je taj nadrilekar bio aktivan i u Italiji.

Neki beogradski mediji su objavljivali da je Karadžić, tokom 13-to godišnjeg skrivanja, putovao u Rusiju, a Slobodna Dalmacija i da je letovao u okolini Splita.

Bečki dnevnik "Esterajh" tvrdi da je Karadžić pomagao kod problema sa erekcijom, neispunjenom željom za decom, reumumom, glavoboljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: