"Nisam prekršila Ustav"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odbacila je tvrdnje SRS-a da je prekršila Ustav i Poslovnik o radu parlamenta.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.07.2008.

17:14

Default images

"Naravno da nisam prekršila Ustav i Poslovnik. Moja odluka o pauzi (u radu skupštine) od dve nedelje i prekidu sednice bila je pokušaj da očuvam nivo parlamenta i da se u međuvremenu dogovorimo o daljem radu", rekla je ona reagujući na zahtev radikala za njeno razrešenje sa dužnosti.

U telefonskoj izjavi iz Rima, gde se nalazi u poseti na čelu parlamentarne delegacije, ona je navela da je odluku o prekidu sednice donela sama i da nije istina da joj je to naložio predsednik Srbije Boris Tadić, kako tvrde radikali.

Slavica Đukić-Dejanović je kazala da je iskoristila poslovničku mogućnost i da je zbog zloupotrebe poslovnika od strane opozicije rešila da napravi pauzu u radu skupštine, kako bi se "postigao dogovor oko valjanog rada parlamenta".

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kazao je juče da će ta stranka podneti zahtev za razrešenje predsednice parlamenta jer je povredila Ustav, Poslovnik i dostojanstvo skupštine time što je grubo prekinula sednicu zakazavši nastavak za dve nedelje.

Ne postoji rok za zakazivanje vanredne sednice

Ustav i poslovnik Skupštine Srbije ne predviđaju obavezu predsednika parlamenta da vanrednu sednicu zakaže u određenom roku, rečeno je Tanjugu u skupštinskim stručnim službama, povodom današnjeg zahteva poslaničkih grupa SRS, DSS i NS predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović da hitno zakaže vanredno zasedanje na kojem bi se raspravljalo o njenom razrešenju. Kako su u stručnim službama objasnili, poslovnik je predvideo da u periodu vanrednog zasedanja zahtev za održavanje sednice parlamenta može da uputi, pored vlade i grupa od najmanje jedne trećine poslanika, sa unapred utvrđenim dnevim redom, što su poslanici radikala, DSS i NS i učinili.

Međutim, poslovnik nije predvideo rok u kome bi predsednik parlamenta bio u obavezi da to učini i sazove sednicu.

Poslaničke grupe SRS, DSS i NS danas su u skupštinu uputile zahtev za vanredno zasedanje skupštine na kojem bi jedina tačka dnevnog reda bio predlog za razrešenje Dejanovićeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: