Kako će se braniti Karadžić

Džefri Najs, glavni tužilac u procesu protiv Miloševića, kaže da Tribunal ne može Karadžiću da uskrati pravo da se brani sam.

Izvor: Beta

Petak, 25.07.2008.

01:10

Default images

"Ako Karadžić odluči da se brani sam, to je pravo koje mu pripada prema statutu. Sud će odlučiti na koji način da mu dozvoli da to pravo iskoristi", rekao je Džefri Najs za Bi-Bi-Si.

Olga Kavran, portparolka suda, međutim, kaže da se haško "tužilaštvo u ovoj vrsti slučajeva uvek protivilo tome da se optuženi sam brani, zato što su ti slučajevi veoma složeni". "U njima se, naime, iznosi gomila dokaznog materijala, većina su pisani dokumenti, a sam sudski proces je kombinacija procedura običajnog i građanskog prava, pa advokati moraju da poznaju obe oblasti", objasnila je ona.

Pored toga, dodala je Kavranova, tužilaštvo je uvek do sada zastupalo stav da je u najboljem interesu izvršenja pravde da optuženi imaju pravnu pomoć stručnjaka.

Ser Džefri Najs podseća da su u slučaju Miloševića sudije bile izuzetno oprezne, što je, po njegovom mišljenju, bilo vrlo mudro, pa su mu omogućile da se brani na najosnovniji način, odnosno da postavlja pitanja koliko god dugo je želeo i o čemu god je želeo, ali o ukviru prethodno određenog vremenskog okvira.

"Zbog toga se sticao, verovatno lažan, utisak da je on suđenje iskoristio za izlaganje svojih političkih stavova. Nisam siguran da je u tome mogao da bude ograničen jer su sudije jednostavno odlučile da ni u jednom trenutku neće ograničavati njegova prava", izjavio je Najs.

Najs dodaje da bi, međutim, iskustvo tog suđenja, kao i drugih procesa, poput onog protiv Vojislava Šešelja, moglo da dovede do toga da "sudije odluče da nateraju Karadžića da uzme advokata, ukoliko pređe granice u vođenju svoje odbrane".

"A on bi tada mogao da shvati da je preuzeo veliki rizik. Dakle, uprkos onome što sada govori, vrlo lako bi moglo da se desi da će se u načinu na koji se brani pridržavati pravila", kaže bivši haški tužilac Džefri Najs za Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: