"Karadžić najranije 28. u Hagu"

Radovan Karadžić biće izručen Haškom tribunalu najranije u ponedeljak, rekao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 25.07.2008.

01:02

Default images

"Karadžićev advokat ima rok do petka u ponoć da podnese žalbu na nalog o izručenju", rekao je Vukčević za Rojters i dodao da žalba može biti poslata poštom, što može da uslovi malo odlaganje procesa. Svetozar Vujačić, advokat optuženog Karadžića, najavio je da će žalbu poslati poštom danas, ali nema potvrde da je to i učinio.

"Sudijsko veće ima tri dana da razmotri molbu, međutim, pretpostavljam da će se oni sastati u ponedeljak. Nakon toga, ministar pravde treba da potpiše nalog za izručenje", naveo je Vukčević za Rojters.

On je objasnio da bi, teorijski, veće sudija moglo da prihvati Karadžićevu molbu i odbije da izda nalog za izručenje.

"Međutim, to je malo verovatno. Najranije (Karadžić) može biti izručen u ponedeljak. Nemamo razloga za žurbu. Čekali smo na njega 13 godina", dodao je tužilac.

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Advokat Karadžića danas šalje žalbu

Danas ističe rok za žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu.

Svetozar Vujačić, advokat optuženog Karadžića, najavio je da će žalbu poslati poštom danas u 19.55, pred sam kraj roka. "Neke pošte rade i do 22 časa", dodao je.
Luka Karadžiæ i drugi èlanovi porodice, kao i advokat, ispred Specijalnog suda (Tanjug)
Vujačić je naveo da koristi krajnji rok za žalbu da bi Karadžićeva porodica dobila na vremenu da ga poseti u pritvoru u Beogradu.

Najužoj porodici Radovana Karadžića, koja živi u Republici Srpskoj, oduzete su putne isprave zbog sumnje da su članovi mreže koja je pomagala skrivanje haškog optuženika.

Odluku da im se vrate putne isprave, kako bi mogli da doputuju u Beograd, trebalo bi da donese visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak.

Prema proceduri, Vanraspravno veće Veća za ratne zločine ima rok od tri dana da odluči po žalbi Karadžićevog advokata.

Ne postoji pravo žalbe na odluku vanraspravnog veća, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde Srbije.

Sudska trojka za Karadžića

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar imenovao je trojicu sudija koja će se baviti pripremama za suđenje lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, saopštila je predstavnik Tribunala Nerma Jelačić.

Sudsku trojku će predvoditi holandski sudija Alfons Ori, a u njenom sastavu su belgijski sudija Kristina Van Den Vejnhart i sudija iz Juzne Afrike Bakone Moloto.

Do početka procesa Karadžiću, sudije će se baviti pripremom za suđenje koja će, kako se očekuje, trajati nekoliko meseci, prenosi Ria Novosti.

Pošto od naredne nedelje u Haškom tribunalu počinju godišnji odmori, prvu izjavu od Karadžića, posle njegovog dolaska u Hag saslušaće dežurni sudija.

Karadžić saslušavan sat i po

Advokat Svetozar Vujačić izjavio da je Radovana Karadžića sat i po saslušavao zamenik tužioca Dragoljub Stanković, povodom njegove krivične prijave podnete zbog toga što je, navodno, bivši lider bosanskih Srba tri dana držan u pritvoru nezakonito.

Advokat je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu rekao da je zameniku tužioca Karadžić opisao svoje kretanje od 18. jula i "način hapšenja i sprovođenja" na neko, kako je rekao, nepoznato mesto.

Vujačić je ponovio tvrdnje da je Karadžić uhapšen u petak, 18. jula, a ne u ponedeljak.

Advokat Vujačić je juče podneo krivičnu prijavu protiv N. N. Lica zbog protivpravnog lišavanja slobode i držanja u pritvoru od 18. jula do 21. jula dok nije predat istražnom sudiji.

Prenoseći detalje svojih razgovora s Karadžićem, Vujačić je naveo da su se Karadžić i (haški begunac) Ratko Mladić poslednji put videli kada je dužnost predsednika Republike Srpske Karadžić predavao Biljani Plavšić i da od tada sa njim nije bio u kontaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: