Još bez odluke o Karadžićima

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak još nije doneo odluku o vraćanju dokumenata porodici Radovana Karadžića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.07.2008.

11:46

Default images

On je i danas nastavio konsultacije sa predstavnicima nadležnih institucija u BiH o mogućem vraćanju ličnih dokumenta članovima porodice haškog optuženika Radovana Karadžića kako bi ga mogli posetiti u Beogradu.

To je za agenciju Beta danas potvrdila portparolka banjalučke kancelarije OHR Ljiljana Radetić.

Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić-Jovičević ranije je zamolila Lajčaka da donese odluku o vraćanju dokumenta članovima porodice kako bi ga mogli posetiti u pritvorskoj jedinici u Beogradu, a sličnu molbu visokom predstavniku uputili su i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Srpska demokratska stranka.

Oni su naveli da su posle Karadžićevog hapšenja prestali razlozi da se članovima njegove porodice ograničava kreatnje.

Visoki predstavnik doneo je odluku o oduzimanju ličnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića zbog sumnje da pripadaju mreži njegovih pomagača.

Vlada RS traži stavljanje naloga van snage

Vlada Republike Srpske očekuje da Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini odmah stavi van snage nalog o oduzimanju putnih isprava potrodici Radovana Karadžića.

Ona je podsetila posle sednice vlade da su putne isprave članovima Karadžićeve porodice oduzete 9. januara ove godine po nalogu visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka zbog sumnji da opstruišu sprovođenje mira.

"Prihavatanjem ovog zahteva Vlade RS, Radovanoj supruzi Ljiljani i deci Saši i Sonji bilo bi omogućeno da ostvare pravo na slobodno kretanje i da prelaze granicu BiH kako bi posetiti supruga i oca, koji se nalazi u pritvori Specijalnog suda u Beogradu", rekla je Sajićeva.

Ona je navela da Vlada RS smatra da su se stekli uslovi da se stave van snage i drugi nalozi za oduzimanje putnih isprava još nekim osobama. Njima su ispravre oduzete pod sumnjom da su bili u mreži pomagača Radovana Karadžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: