Apel Karadžićeve porodice Lajčaku

Sonja Karadžić Jovičević pozvala šefa OHR Miroslava Lajčaka da njenoj porodici omogući da u Beogradu posete Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2008.

00:38

Default images

Ćerka Radovana Karadžića se nada da će odobrenje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH biti doneto što pre, kako bi zbog pravnih i proceduralnih rokova mogli tu posetu i da realizuju.

Sonja Karadžić-Jovičević je zamolila OHR da porodici omogući put u Beograd jer je to "vrlo izvesno poslednja prilika da vide njezinog oca".

Ona je pojasnila da je Karadžićeva supruga Ljiljana Zelen-Karadžić narušenog zdravstvenog stanja, da su njena i deca njenog brata Saše mala, dok su njihove finansijske mogućnosti loše da bi Karadžića mogli posećivati u Hagu.

"Posle više od deset godina pakla u kojem smo živeli ne vidim zaista ničiju korist u dodatnom maltretiranju i uskraćivanju", rekla je Karadžićeva ćerka.

Miroslav Lajčak obavlja konsultacije s domaćim i međunarodnim zvaničnicima o tome da li treba vratiti lična dokumenta porodici Radovana Karadžića, koji živi na Palama, izjavila je portparolka Kancelarije visokog predstavnika Ljiljana Radetić.

Odlukom OHR-a članovima porodice Karadžić oduzeta su lična dokumenta i onemogućeno im je da napuste Bosnu i Hercegovinu.

Dodik: Pomoći Karadžićevoj porodici

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da će njegova Vlada narednih dana ponuditi pomoć porodici Karadžić da otputuje u Hag i poseti Radovana Karadžića. "Porodici Karadžić treba vratiti dokumente da ona može nesmetano da putuje u Beograd. To su stvari na koje treba da se reaguje na jedan normalan način, bez ikakvih emocija", kazao je Dodik.

On je naveo da nema potrebe da posle Karadžićevog hapšenja iz RS odlaze "poruke dramatizacije", dodajući da je današnji prekid rada parlamenta na zahtev poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke bio potpuno nepotreban.

"Sednica parlamenta je trebalo da se održi i da se pokaže da parlament može da bude izvan situacije i da odlučuje o zakonima koji su na dnevnom redu, a ne da se danas vrti vest da je zbog Karadžićevog hapšenja parlament RS prekinuo rad", kazao je Dodik.

On je kritikovao ponašanje poslanika SDS-a, ocenjujući ga nepotrebnom dramatizacijom oko hapšenja Karadžića, koga su "pre sedam godina naprasno izbacili iz stranke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: