Razišla se grupa demonstranata

Nakon obraćanja generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića, razišla se grupa demonstranata koja se prethodno sukobila s policijom.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

17:23

Default images

Grupa demonstranata okupljenih u centru Beograda počela je nešto posle 19 sati da se razilazi pošto se prisutnima na Trgu Republike obratio generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. On je poručio da će narednih dana biti organizovani veliki protesti povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Nadam se da ćemo organizovati velike, masovne proteste i da ćemo pokazati da Srbiju nismo ubili", dodao je on. Vučić se zahvalio prisutnima što vole Srbiju, Radovana Karadžića, svoj narod i što se bore za državu.

"Naša nepopustljivost veća je od njihove tvrdoglavosti", rekao je Vučić. Policija još uvek obezbeđuje centar grada.

Prethodno je policija potisnula oko 50 huligana koji su se u centru Beograda okupili kako bi protestovali zbog hapšenja Karadžića. Oko 50 mladića, uglavnom pripadnika ultradesničarskih organizacija i huliganskih grupa, počelo je da lomi inventar okolnih kafića, da baca stolice na policiju, da pali baklje i jake petarde.

Policija, u opremi za razbijanje demonstracija, oko Trga Republike napravila je kordon i deo okupljenih stajao je između dva reda kordona. Situacija je zatim bila relativno mirna. U koškanju između policije i demonstranata razbijeno je nekoliko skulptura na platou kod Trga Republike.

Doktorka Nada Macura iz Zavoda za hitnu pomoć potvrdila je Tanjugu da je jedan policijac, koji je povređen oko 18.30 kod Palate Albanija, prevezen u Urgentni centar.

U blizini se pojavio i Aleksandar Vučić iz SRS-a. Vučić je dočekan burnim aplauzom i skanidranjem "Aco, Srbine". Tu je bio i Luka Karadžić, brat uhapšenog optuženika.

Inače, na skupu se okupilo nekoliko stotina građana. Za 17 sati na Trgu Republike protest je najavilo više desničarskih grupa zbog hapšenja Karadžića. Prvo se okupilo oko 15-ak starijih ljudi, koji su rekli da su za skup čuli iz medija, a zatim su došli i mladići koji su počeli da prave izgrede.

Na skupu je primećena zastava ultradesničarske organizacije Obraz, pevale su se tzv. patriotske pesme i uzvikivalo se "Izdali ste Srbiju".

Grupa mlađih ljudi nosila je majice i obeležja sa likom Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Oni su skandirali imena haških optuženika i pogrdne poruke na račun ministra policije Ivice Dačića. To se dešava nakon noćašnjih čarki između grupa mladića koji se protive hapšenju i policije.

Sinoć je beogradska policija oko 1.30 časova intervenisala na Trgu Republike i razbila grupu od 15-ak mladića koji su manifestovali podršku Radovanu Karadžiću, dok su ispred Specijalnog suda bili mladići u majicama sa natpisom "Obraz" i srpskim zastavama.

Preko puta zgrade nalazilo se u jednom trenutku i pedesetak ljudi, od kojih su neki nosili majice sa znakom ultradesničarske organizacije Obraz, kao i majice sa likom Radovana Karadžića. Ispred njih je bio raspoređen kordon policije, koji ih je izgurao u sporednu ulicu.

Zgradu Suda obezbeđivao je veliki broj pripadnika Žandarmerije. Prisutni su bili i brojni novinari, ali im nije bilo dozvoljeno da stoje na strani ulice gde je zgrada Suda, već prekoputa.



Policija je na Trgu Republike privela tri mladića, od kojih je jedan imao šajkaču, jedan je nosio majicu sa likom Radovana Karadžića, dok je treći bio bez obeležja. Pored majica sa likom haškog optuženika nosili su i parolu "Ne hapsite Karadžića".

U jednom trenutku situacija je čak bila na ivici incidenta, ali je ipak sve prošlo bez problema. Ulicama su povremeno prolazili i automobili iz kojih su se čule četničke pesme i mladići koji se iz njih dobacivali novinarima.

U MUP-u Srbije navode da je bezbednosna situacija u Beogradu pod kontrolom, a bezbednosni stepen je, nakon objavljivanja vesti o hapšenju Radovana Karadžića, preventivno podignut na viši nivo.

Kamenovane prostorije LDP-a i SPS-a u Kraljevu

Kraljevačka policija je saopštila da su sinoć kamenovane prostorije opštinskih odbora LDP-a, SPS-a i nekadašnje sedište Demokratske stranke u tom gradu.

Na sve tri zgrade su prošle noći prozori polupani kamenjem i tvrdim predmetima, koji su pronađeni u kancelarijama. Počinioci ovog vandalizma jos nisu identifikovani.

U nekadašnjem sedištu DS-a u Obilićevoj ulici, na spoljnom zidu kancelarije na prvom spratu, ostao je veliki pano sa obeležjem te stranke iako se oni oko dve godine ne nalaze u tim prostorijama.

Prema mišljenju nekih članova lokalnog DS-a, ta zgrada je upravo zbog panoa postala meta napada u noći kada je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: