Strani mediji o hapšenju

Svetski mediji izveštavaju pod oznakom "hitno" o hapšenju Radovana Karadžića kao jednom od najtraženijih begunaca na svetu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.07.2008.

01:50

Default images

BBC i CNN podsećaju na optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u Bosni, kao i na Karadžićevu ulogu u genocidu u Srebrenici 1995. CNN-ova glavna novinarka za spoljnu politiku Kristijan Amampur ocenila je da je Karadžićev boravak na slobodi ugrožavao integracije Srbije u Evropsku uniju. Hapšenje Karadžića je okarakterisala kao veliki dan za međunarodnu pravdu.

BBC-jev diplomatski izveštač Mark Urban rekao je da se već duže vreme pretpostavljalo da službe bezbednosti u Srbiji znaju gde se Karadžić nalazi, ali da je njegovo hapšenje bilo pitanje političke volje. Kako je rekao, ovo hapšenje je poruka Borisa Tadića da želi da integriše Srbiju u Evropsku uniju.

Tim Džuda: Jasan znak iz Srbije

BBC prenosi kao jednu od glavnih reakcija na hapšenje Karadžića da je to veliki korak napred za ceo region. Tim Džuda, publicista i autor knjige ''Srbi: Istorija, mit i raspad Jugoslavije'' rekao je za BBC da je hapšenje Karadžića jasan znak da se Srbija udaljila od nacionalističke politike.

"Jedan od razloga što srpske vlasti nisu ranije uhapsile Karadžića je to što su to smatrali politički teškim potezom. Još uvek nije jasno, ali je moguće da je ubistvo Zorana Đinđića bilo povezano sa njegovom politikom prema haškim optuženicima", kaže on.

"Sada u Srbiji imamo novu vladu koja je obećala da će rešiti ovaj problem i vidimo da ona to i radi. Ali, to je sada moguće, jer bivši premijer Koštunica nije više na vlasti i nema moć na MUP-om i Državnom bezbednošću“, smatra Džuda.

Podsećanja

Britanska agencija Rojters podseća da je potraga za Karadžićem trajala još od 1997. godine i navodi da bivšeg predsednika RS do danas mnogi smatraju spasiteljem i herojem kojeg progone strane sile, "slepe za smrtnu opasnost koja preti srpstvu u rukama bosanskih muslimana".

"Njegov lik je štampan na kalendarima i majicama. Njegove knjige su se prodavale po knjižarama," objavila je britanska agencija. Rojters javlja i da je tokom godina bilo informacija o povremenim "pojavljivanjima" Radovana Karadžića, ali da one nisu potvrđene.

Jedan od takvih slučajeva dogodio se u aprilu 2005, kada je Karadžić, navodno, viđen na ručku sa suprugom, neprerušen, kako i da je mesec dana ranije najverovatnije prisustvovao sahrani svoje majke u Nikšiću, tada prerušen u sveštenika.

Nemačka agencija DPA, koja je kao mesto Karadžićevog hapšenja navela Srbiju, podsetila je da će srpske vlasti morati da uhapše i bivšeg komandanta vojske RS Ratka Mladića i još jednog haškog optuženika Gorana Hadžića, kao uslov za približavanje Evropskoj uniji.

DPA je takođe podsetio da su srpske vlasti 11. juna u Pančevu uhapsile još jednog haškog begunca, bivšeg policijskog funkcionera Autonomne oblasti Krajina, Stojana Župljanina.

Glas Amerike objavio je vest o hapšenju na osnovu saopštenja srpskih vlasti. Radio ističe da se u saopštenju ne navodi "kada i gde je" najtraženiji haški begunac uhapšen.

Američka medijska kuća takođe podseća da bi sutra u Beograd trebalo da doputuje glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc, a da su šefovi diplomatija EU najavili da će na svom samitu razmatrati pitanje evropske integracije Srbije, upravo u svetlu ostvarenja njene pune saradnje sa haškim sudom.

Svi mediji ponavljaju optužbe koje sadrže dve optužnice koje je Tribunal podigao protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske. Takođe, ukazuju da je na slobodi još ostao Ratko Mladić, komandant vojske RS, tražen zbog uloge u borbama oko Srebrenice kada je ubijeno oko 8.000 muslimana.

Nagađanja o hapšenju

Mediji se večeras bave nagađanjima gde se i u kakvim okolnostima hapšenje odigralo.
Prema tvrdnjama podgoričkih medija, Karadžić je uhapšen u ponedeljak, oko 19 časova, u jednom privatnom stanu na Vračaru.

Britanska agencija Rojters navela je informaciju neimenovanog "izvora bliskog srpskoj vladi" prema kojoj je Karadžić, "prepoznatljiv po dugoj, sedoj kosi", uhapšen u Beogradu.

Prema tom izvoru, Karadžić je nekoliko nedelja bio pod prismotrom, posle dojave jedne inostrane obaveštajne službe.

Francuska agencija AFP navodi, pozivajući se na izvor blizak Tužilaštvu suda za ratne zločine, da je Karadžić uhapšen u Srbiji.

Prema izvoru bliskom tajnim službama Srbije, koga je kontaktirala francuska agencija, Karadžić nije pružao nikakav otpor prilikom hapšenja i bio je "u depresivnom stanju".

Agencija prenosi i da je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da pripadnici tog ministarstva nisu učestvovali u hapšenju Karadžića.

Francuska agencija ukazuje da je Karadžić uhapšen mesec dana posle hapšenja u Beogradu takođe Srbina iz Bosne Stojana Župljanina i ocenjuje da je to veliki uspeh proevropske vlade, koja želi da ubrza približavanje Uniji.

Ruske agencije o hapšenju

Vodeće ruske novinske agencije objavile su da je haški optuženik, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, uhapšen.

Agencija RIA Novosti, pozivajući se na saopštenje Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, javila je iz Beograda da je Karadžić uhapšen i, kako je navela, dopremljen u Beograd.

Agencija navodi da se detalji i mesto hapšenja ne saopštavaju, a da je u skladu sa zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom Karadžić već dopremljen u istražni zatvor suda za ratne zločine u Beogradu.

RIA Novosti navode da je Karadžić bio jedna od najtraženijih osoba za Haški tribunal, uz bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića i bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Agencija Itar-Tas vest o hapšenju Karadžića, čije izručenje traži Tribunal, prenela je iz Londona po satelitskom televizijskom kanalu "Skaj njuz".

Ta televizija javila je, kako je preneo Itar-Tas, pozivajući se na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića, da su "srpske specijalne službe uhapsile bivšeg lidera bosanskih Srba".

"Skaj njuz" navodi da se hapšenje Karadžića podudarilo sa za utorak najavljenim dolaskom glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: