Cvetković poziva na predaju

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je preostalu dvojicu haških begunaca da se dobrovoljno predaju.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 22.07.2008.

00:37

Default images

Cvetković očekuje da će Haški tribunal suditi pravedno i jednako tretirati sve osobe optužene za ratne zločine. Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić prvi je zvaničnik Srbije koji se oglasio povodom hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba. Hapšenje Karadžića komentarisali su i ministar odbrane Dragan Šutanovac i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. Većina stranaka pozdravila je hapšenje.

"Jedan od osnovnih principa prilikom formiranja ove vlade jeste princip poštovanja međunarodnog prava. Poštovanjem obaveza prema Hagu mi istovremeno poštujemo i domaće i međunarodno pravo", naveo je premijer Cvetković u izjavi dostavljenoj medijima.

"Država Srbija je učinila krupan korak i ja pozivam preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju, što će biti mnogo bolje, kako za njih, tako i za srpski narod", ocenio je predsednik srpske vlade.

Prema njegovim rečima, poštovanje međunarodnog prava je univerzalni princip, čije će poštovanje omogućiti pomirenje u regionu, a Srbiji osigurati osnovu za bolji život i efikasniju odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na temeljima međunarodnog prava.

Dačić: Hapšenje nasleđe prethodne vlade

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je hapšenje Radovana Karadžića deo "primopredaje vlasti" u Srbiji i "nasleđa prethodne vlade" i da nema veze sa ulaskom SPS-a u vlast.

Dačić je objasnio da će SPS, upravo zbog pogrešne procene da je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba povezano sa ulaskom socijalista u Vladu Srbije, tražiti da se razmotre okolnosti pod kojima je Karadžić uhapšen.

"Ne želim da umanjujem značaj i ulogu novog direktora BIA Saše Vukadinovića, ali ne verujem da je hapšenje Karadžića posledica njegovog četvorodnevnog rada na tom mestu, već mislim da je to deo 'primopredaje dužnosti i nasleđa predhodne Vlade Srbije", rekao je Dačić.

Nijedan pripadnik MUP-a nije učestvovao u otkrivanju niti hapšenju Karadžića, već su to učinile bezbednosne službe, ponovio je on i dodao da saradnja sa Haškim sudom mora da bude dvosmerna.

Reakcije fukcionera

Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiv)
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić se u obraćanju novinarima pred početak zasedanja Saveta ministara EU osvrnuo na hapšenje Karadžića.

"Nova vlada Srbije ima veoma ambicioznu evropsku agendu. Mi smo veoma ozbiljni po pitanju naše budućnosti u EU i to smo juče pokazali", izjavio je Jeremić.

"Želimo da budemo članica EU, okosnica mira, regionalan igrač za regionalnu stabilnost", dodao je srpski šef diplomatije.

"Mi smo istinski opredeljeni za mir i vladavinu međunarodnog prava i kada se radi o našoj saradnji s Haškim tribunalom i kada se radi o odbrani našeg suvereniteta nad Kosovom", naglasio je Jeremić.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića pokazatelj da je "nova vlada opredeljena za poštovanje kako domaćih, tako i međunarodnih pravnih obaveza".

"Hapšenjem haškog optuženika Radovana Karadžića preskočili smo veliki stepenik na putu evropskih integracija", istakao je Šutanovac u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Šutanovac je podsetio da je pored više poziva na dobrovoljnu predaju i ovog puta haški optuženik priveden. "Apelujem na preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju jer je to kako u državnom, tako i u njihovom intresu", naveo je ministar.

"Čestitam svima koji su učestvovali u ovom velikom i važnom državnom poslu, apsolutno svesni činjenice da Haški tribunal u poslednje vreme nije pokazivao da podjednako i na pravičan način tretira sve zločine", zaključio je Šutanovac.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, da "međunarodno pravo i domaći zakoni moraju da budu poštovani". "To je težak postupak, sada predstoji provera identiteta i sve ostale radnje koje su uobičajene", rekla je ona.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića veliki korak koji potvrđuje ozbiljnu nameru Srbije da se priključi evropskim integracijama.

"Ovim činom Vlada Srbije je pokazala odlučnost u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, koje su preduslov za pridruživanje Evropskoj uniji. Uklanjanjem jedne od najvećih prepreka koje su stajale na tom putu, sa mnogo više optimizma možemo da nastavimo veliko posao koji nas očekuje, a čiji je cilj Evropa", naveo je Egereši u saopštenju.

Koštunica: Hapšenje u trenutku pritiska

Među poslednjima se povodom hapšenja Radovana Karadžića oglasio predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Koštunica je izjavio da se hapšenje Radovana Karadžića prikazuje kao napredak u evropskim integracijama u trenutku kada EU i SAD vrše novi pritisak da se legalizuje nezavisnost Kosova.

"U trenutku kada EU i SAD vrše novi snažan pritisak da se legalizuje otimanje Kosova od Srbije, tako što će Euleks preuzeti ovlašćenja UNMIK-a i tako što vrše dodatni pritisak da se poveća broj država koje će priznati nezavisnost Kosova i u trenutku kada Haški tribunal donosi oslobađajuće presude za ratne zločince Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, vidimo kako se kao veliki uspeh i napredak u evropskim integracijama prikazuje hapšenje Radovana Karadžića", izjavio je Koštunica za sutrašnje "Večernje novosti".

"Demokratska stranka Srbije je dva puta u poslednje vreme upozoravala da zbog oslobađajućih presuda ratnim zločincima Haradinaju i Oriću Srbija mora otvoriti pitanje da li Haški tribunal uopšte više ima legitimitet suda koji može pravedno da sudi optuženim za ratne zločine", rekao je lider DSS-a.

SRS: Nije zločinac, već legenda

Radovan Karadžiæ je mit i legenda, smatra Nikoliæ (Beta, arhiv)
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uhapšen u petak, 18. jula, u 21.30 sati, u autobusu na liniji 73. "Njegovo hapšenje je težak dan u istoriji Srbije. On nije ratni zločinac, već je zasluženo postao legenda i mit u srpskom narodu", rekao je Nikolić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Prema Nikolićevim rečima, predsednik Srbije Boris Tadić vuče "veleizdajničke poteze" i radikali će preduzeti sve vidove političke borbe za rušenje njegovog režima.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića predstavlja "jezivu vest" za Srbiju.

Vučić je rekao da je Srbija na putu nestanka jer je predsednik Srbije Boris Tadić počeo da "učvršćuje diktaturu" i naveo da on ovim hapšenjem vraća uslugu onima koji su mu pomogli da formira "neprirodnu vladu sa socijalistima".

Kako je rekao, prva usluga je vraćanje ambasadora u zemlje EU iz kojih su povučeni nakon priznanja nezavisnosti Kosova, druga je hapšenje Karadžića, a treća usluga će, prema njegovoj oceni, biti priznavanje nezavisnosti Kosova za godinu dana.

"Tadić je učinio sve da Srbija nestane i da ljudi koji su simbol patriotizma nestanu", kazao je Vučić.

Reakcije vladajućih stranaka

Demokratska stranka saopštila je da je pronalaženje i hapšenje Radovana Karadžića rezultat privrženosti nove vlade poštovanju međunarodnog prava, zakona Srbije i činjenice da se mora utvrditi odgovornost pojedinaca za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Srbija i njene institucije pokazale su punu odgovornost i spremnost u pronalaženju optuženih za ratne zločine i time jasno poručile da su neodržive kritike o nedostatku političke volje i spremnosti Srbije da rešava pitanja saradnje sa Haškim tribunalom, navedeno je u saopštenju DS-a.

Ta stranka ističe da princip poštovanja međunarodnog prava mora biti sproveden dosledno, jer kao što se Srbija u vezi sa Kosovom zalaže za striktno poštovanje međunarodnih dokumenata u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tako se moraju poštovati i međunarodnopravne i domaće norme o saradnji sa Haškim tribunalom.

Kako je navedeno, potrebno je da ista pravila važe za sve optuženike pred ovim sudom, zbog čega će Srbija i dalje insistirati da Haško tužilaštvo preispita odluke suda u procesima protiv Ramuša Haradinaja i Nasera Orića.

Hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića dokazuje da je Srbija ozbiljna država koja sprovodi svoje zakone i ispunjava međunarodne obaveze, saopšteno je iz G17 plus.

U saopštenju je navedeno da pravda mora da bude zadovoljena, da svi optuženi za ratne zločine sa prostora bivše Jugoslavije moraju da budu uhapšeni i izvedeni pred sud, kao i da su pred Srbijom ostala "još samo dva koraka do završetka haške epizode".

"Vreme kolektivne krivice biće završeno tek individualizacijom zločina. Srbija mora brže napred i sada je vreme da se sve države regiona okrenu Evropi i budućnosti", navedeno je u saopštenju.

I druga članica vladajuće koalicije, Srpski pokret obnove, ocenila je da se jedino privođenjem svih optuženih za ratne zločine može skinuti kolektivna krivica sa srpskog naroda, a Srbiji uklonjene prepreke na putu ka EU.

U saopštenju SPO-a ističe se i da je važno da moraju uhapsiti i počinioci mnogih, još nekažnjenih zločina iz vremena "terora" režima Slobodana Miloševića.

SPS za dvosmernu saradnju

Socijalistička partija Srbije saopštila je da saradnja sa Haškim tribunalom mora biti dvosmerni proces i da se ne sme svoditi samo na izručivanje optuženika.

U saopštenju SPS-a, koje je usledilo nakon objavljivanja informacije o hapšenju bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, navodi se da se ta stranka protivi izručivanju građana Srbije i pored toga što je saradnja sa tim sudom međunarodna obaveza Srbije i što su promenom zakonskih i ustavnih rešenja posle 2000. godine stvorene mogućnosti za izručenje.

"SPS će razmotriti okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić i tražiti da se javnost Srbije upozna sa podacima od kada se Radovan Karadžić nalazi u Srbiji pod kontrolom službi bezbednosti", navodi se u saopštenju te stranke.

SPS, kako se navodi, neće dozvoliti da bude predmet političke manipulacije jer su punu saradnju sa Haškim tribunalom, uključujući i izručenja, podržavale i sve stranke koje su činile prethodnu Vladu Srbije.

Ta stranka navodi da MUP Srbije, kojim od nedavno rukovodi lider SPS Ivica Dačić, nema nikakve veze sa lociranjem i hapšenjem Karadžića.

Bujošević: Politička korist

Novinar nedeljnika NIN Dragan Bujošević ocenjuje da će radikali nastaviti da koriste Radovana Karadžića u političke svrhe kako bi se obračunavali sa vladajućim strankama.

S druge strane, Bujošević ne veruje da će vlast ovo hapšenje koristiti kao propagandu sem ako Srbija od Evropske unije dobije status kandidata. Ćutanje Demokratske stranke Srbije Bujoševića međutim ne iznenađuje. "DSS nema tu šta mnogo da kaže", kaže on.

"S jedne strane, za vreme prve vlade Vojislava Koštunice 18 ljudi je otišlo u Hag. Oni imaju još jedan veliki problem, a to je što sad svako može da im kaže: da ste vi hteli, da ste vi imali političku volju da hapsite ove, mogli ste da ih uhapsite", kaže on.

"Tako da je teško očekivati od njih da reaguju, pogotovu što su oni sprovodili politiku i hapšenja i izručivanja odnosno, kako se to kaže eufemistički, saradnja sa Haškim tribunalom", kaže on.

Srpska radikalna stranka optužila je vladajuću koaliciju da je proračunato prekinula sednicu Skupštine Srbije očekujući hapšenje Radovana Karadžića, a ne zbog, kako je navedeno, takozvane opstrukcije opozicije.

Radikali tvrde da se vlast plaši jačine skupštinske govornice, zbog čega je doneta odluka o prekidu sednice. Dragan Bujošević kaže da bi na isti način reagovao da je on predstavnik opozicione stranke.

"Kada bih ja bio opozicija, govorio bih da je Karadžić uhapšen u petak ili četvrtak i da je Skupština prekinuta da ja ne bih mogao da govorim ništa o tome", kaže Bujošević.

"Kada bih bio vlast, ja bih rekao da je Karadžić uhapšen u ponedeljak i da prekid sednice ima veze sa opstrukcijom. Niti sam vlast niti opozicija, ja sam novinar i nemam dovoljno dokaza ni za jednu ni za drugu tezu. Ne znam kada je uhapšen Karadžić", zaključuje Bujošević.

Ilić iznenađen

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je "iznenađen hapšenjem Radovana Karadžića", ali i ocenio da to hapšenje za Srbiju "predstavlja korak bliže EU".

Velimir Ilić pita, međutim, "šta će nam ta EU doneti?". "Smatram da narod treba da se izjasni o ulasku u EU, a ne da to vodi jedan političar ili jedna partija", rekao je Ilić.

Lider Nove Srbije istovremeno ocenjuje da hapšenje Karadžića dokazuje da će "sve što je srpsko biti izručeno i predato Haškom tribunalu".

"Haški tribunal je oslobodio sve one koji su bili protiv Srbije. Oslobođen je i Ramuš Haradinaj i neki hrvatski generali. Haški tribunal nije bio pravedan kada su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima. Taj sud nije bio iskren prema Srbiji", kazao je Ilić.

On je rekao da se pred Haškim sudom "sudilo samo Srbiji i srpskim optuženicima, dok su svi ostali oslobađani i sklonjeni, što nije korektno prema jednom narodu koji je kažnjen i uzimanjem dela teritorije".

"Poslednji vid revolta Srbije bilo je skrivanje Karadžića i Ratka Mladića", smatra Ilić i navodi da "srpsko rukovodstvo ispunjava sve obaveze, a ne pita zašto se ne ispunjavaju obaveze prema Srbiji".

LDP: Jedini način da se krene napred

Liberalno-demokratska partija ocenila je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića jedini put za otkrivanje pune istine i suočavanje sa zločinima počinjenim u ime građana Srbije. Ta stranka je u saopštenju navela da je to osnovni preduslov da bi Srbija krenula napred.

"Građani Srbije godinama su bili taoci Miloševićeve politike i haških begunaca koji su svojim skrivanjem ugrožavali interese naroda Srbije. Hapšenje Karadžića je jedini put za otkrivanje pune istine", navodi LDP.

Čanak: Razotkriti i jatake

Razotkriti mrežu jataka, poruèuje Èanak (Beta, arhiva)
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i zatražio da se konačno razotkrije i "mreža Karadžićevih jataka".

"Ključno je da se raskrinka i mreža jataka jer sam uveren da oni čine važne elemente državnih službi u Srbiji", rekao je Čanak. On je podsetio da već dugi niz godina tvrdi da "neko može da ne bude uhapšen samo ako se zna gde je, pa se zna gde da se ne traži".

Povodom hapšenja Karadžića, predsednik Socijaldemokratske Unije Žarko Korać je za B92 izjavio da je to veliki skok napred za Srbiju. Korać je naglasio da je to udarac za one koji se protive saradnji sa Hagom, odnosno tzv. antihaški lobi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovila je dans zahtev da se razotkrije mreža Karadžićevih jataka.

SDU: Poštovanje obaveza

Hapšenje Radovana Karadžića je svakako dobra vest jer ono pokazuje da nijedan čovek optužen za teške ratne zločine neće moći da izbegne suočavanje sa posledicama svojih postupaka, ali i da su promenom vlasti u Srbiji stvoreni uslovi da Karadžić bude uhapšen, saopštila je danas Socijaldemokratska unija.

SDU podržava sve akcije koje imaju za cilj hapšenje ljudi koji su dugogodišnji begunci od pravde, navodi se u saopštenju.

Nema nikakve sumnje da je ovim činom Srbija, posle dužeg vremena, poslala poruku demokratskom svetu da svoje međunarodne obaveze shvata ozbiljno i da želi da se u potpunosti distancira od Miloševićeve ratne politike i njenih današnjih pomagača u Srbiji.

Umesto praznih deklaracija o pomirenju, hapšenje Karadžića je pravi korak ka normalizaciji odnosa u regionu u kojem živimo, navedeno je u saopštenju SDU.

DHSS: BIA imala podatke

Demohrišćanska stranka Srbije (DHSS) ocenila je danas da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića pokazalo da je Bezbednosno-informativna agencija imala operativne podatke o tome da se on već duže vreme krije u Srbiji.

DHSS ocenjuje da su za to što Karadžić nije ranije uhapšen odgovorni bivši šef bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatovići i bivši premijer Vojislav Koštunica.

"Zato DHSS zahteva od nadležnog tužilaštva da hitno pokrene krivični postupak i privede pravdi Koštunicu i Bulatovića i druge koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem pomagali skrivanju haških optuženika", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je uverena da su Bulatović i Koštunica "na isti način omogućili i skrivanje preostalih haških optuženika".

Pastor: Dobro je što Vlada izvršava obaveze

Šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića navodeći da je dobro što vlada Srbije ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Balint je agenciji Beta rekao da je hapšenje ostalih optuženika uslov za ubrzane evropske integracije Srbije i naveo da se nada da će vlada do kraja godine učiniti sve da završi saradnju sa Haškim tribunalom i "otkloni sve političke prepreke na putu ka budućnosti".

Blint je kazao da hapšenje Karadžića "može da pokaže" da se politika Socijalističke partije Srbije menja, s obzirom na to da je on uhapšen u trenutku kada je predsednik te stranke Ivica Dacić ministar unutrašnjih poslova.

Balint je, međutim, naveo da Mađari, kada je SPS u pitanju, "nisu spremni na kolektivnu amneziju ni amnestiju".

Džudžević: Pravda spora, ali dostižna

Predstavnik Bošnjačke liste za evropski Sandžak i narodni poslanik Esad Džudžević pozdravio je danas hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Pravda je spora, ali dostižna. Hapšenjem Radovana Karadžića porodice ubijenih u Srebrenici doživljavaju satisfakciju", rekao je Džudžević za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, tim hapšenjem Vlada Srbije je na praktičan način demonstrirala čvrsto opredeljenje za ulazak u Evropsku uniju jer je hapšenje haških optuženika jedan od uslova za integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: