Skupština košta 4 miliona dnevno

Opstrukcijom skupštinske rasprave potrošeno je 16 miliona dinara, procenila je predsednica parlamenta Slavica-Đukić Dejanović.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

00:21

Default images

Ona je to navela kao jedan od razloga za prekidanje sednice parlamenta koja je u blokadi već četiri dana. Međutim, prema ekonomskoj proceni, ukupni gubitak zbog odlaganja rasprave može iznositi i više stotina miliona evra. Jedan dan zasedanja u parlamentu Srbije košta četiri miliona dinara.

Kako su poslanici bili neefikasni i za četiri radna dana uspeli da usvoje samo dnevni red, ukupni trošak se popeo na 16 miliona.

Zato je, između ostalog, predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović odlučila da prekine sednicu na dve nedelje.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da postoje i mnogo veći troškovi od te sume i kaže da razloga za brigu itekako ima.

"Pored tih 16 miliona koji se spominju, treba reći da postoji i trošak usled neratifikacije zajmova koje je Srbija dobila od međunarodnih finansijskih institucija, mislim da je u pitanju preko 400 miliona evra kredita koji treba da se ratifikuju. Samim tim, novac koji je odobren, a koji se ne koristi, kao i svaki novac koji nije u upotrebi – košta, a to je bitan trošak, posebno za zemlju kojoj su potrebne te investicije“, ukazuje Nikolić.

Savetnik u Ministarstvu finansija Milojko Arsić smatra da prekid zasedanja može da navede investitore da posumnjaju u političku stabilnost zemlje, ali da „gasni aranžman“ s Rusijom, koji je na dnevnom redu, neće biti ugrožen.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže za B92 da su posledice daleko veće od novčanih.

"Od tog troška daleko je značajniji onaj do koga dolazi zbog toga što se odlaže usvajanje važnih odluka u Skupštini i tu se štete mogu meriti daleko većim iznosima. Tu je šteta nemerljiva jer se ogleda u kašnjenju sa reformama koje smo mogli da sprovedemo još početkom ovog veka“, ocenjuje Nenadić.

On kaže da za nefunkcionisanje Skupštine nije odgovorna samo opozicija.

"Ja ne mislim da je problem opstrukcije samo problem načina rada opozicije. Verujem i da je vladajuća većina mogla da učini više za postizanje neke druge atmosfere u Narodnoj skupštini koja bi možda vodila njenom efikasnijem radu. Takođe, mislim da i ovu pauzu treba iskoristiti za sagledavanje mogućnosti da se izmenama Poslovnika Narodne skupštine stvore uslovi za efikasniji rad“, rekao je Nenadić.

Predsednica Skupštine nada se da će se opozicija smiriti posle dvonedeljnog odmora, ali Tomislav Nikolić iz SRS-a najavljuje nastavak opstrukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: