Kusner protiv ukidanja sankcija Srbiji

Izvor: B92

Sreda, 24.11.1999.

19:12

Default images
Sef civilne misije UN na Kosovu Bernar Kusner izrazio je protivljenje ukidanju sankcija Beogradu. “Ne mogu da shvatim da se mogu ukinuti sankcije bez informacija o nestalim osobama, ciji se broj krece izmedju tri i sedam hiljada”, rekao je Kusner u Parizu. Ucestvujuci na Forumu za obnovu Balkana, koji organizuje francuska skupstina, sef UNMIK-a je izjavio da mu je dosta kritika na racun snaga UN i njihovih napora da uspostave bezbednost i pomirenje na Kosovu. On je zahtevao povecanje broja pripadnika medjunarodnih policijskih snaga u pokrajini, isticuci da bezbednosna situacija na terenu nije zadovoljavajuca. Na istom skupu o Balkanu, koji se odrzava pod nazivom “Od stabilizacije do obnove”, ucestvuju i koordinator Pakta za stabilnost Bodo Hombah, direktor Svetske banke za jugoistocnu Evropu Rori O Saliven, kao i specijalni izaslanik UN za Balkan Karl Bilt. Prisutni su i predstavnici kosovskih Albanaca, predsednik crnogorske Skupstine Svetozar Marovic, predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momcilo Perisic, predsednik gradske vlade Kraljeva Zvonko Obradovic i gradonacelnik Cacka Velimir Ilic. “Predstavnici iz Srbije su govorili da su nasi gradovi razruseni, da se izbegli Srbi sa Kosova bore da prezive, i pitali smo ko ce nama pomoci”, izjavio je za program B2-92 gradonacelnik Cacka napominjuci da se tom prilikom sa ponudama za pomoc javilo nekoliko humanitarnih organizacija. Ilic je izrazio zaljenje sto na forumu o obnovi Balkana, iako pozvani, nisu ucestvovali predstavnici Srba sa Kosova kako bi mogli da se direktno sucele sa stavovima kosovskih Albanaca, koje su zastupali Hasim Taci, Ibrahim Rugova i Veton Suroi, i dodao: “Oni se hvale da je demokratizacija sad na Kosovu, mi smo im rekli da pokazu to na delu – neka vrate srpske izbeglice na Kosovo, da vidimo na koji nacin ce im obezbediti zastitu. Kusner je obecao da ce se tim problemom baviti intenzivno ovih dana i da ce traziti dodatna sredstva i dodatnu policiju da bi to mogao da realizuje”. U izjavi za B292, gradonacelnik Cacka preneo je i neke delove iz izlaganja ucesnika Foruma o obnovi Balkana. “Izuzetno me je iznenadila i diskusija Tacija koji je rekao da on zeli saradnju sa srpskom opozicijom, sa Srbima sa Kosova, da zeli da na Kosovu bude demokratija, ali pitanje je kako to prakticno ostvariti. Rugova je rekao da se zalaze za to da na Kosovu zive svi narodi zajedno, takodje i Suroi. Jedino su predstavnici bugarskog parlamenta nekorektno govorili rekavsi da im je zao sto nije prisutan gradonacelnik Nisa, jer je Nis, kako su rekli, maltene bugarski grad, sto je izazvalo revolt u sali. Sve ostalo je bilo korektno”, rekao je Velja Ilic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: