Sarkozi traži pomoć oko Irana

Nikola Sarkozi zatražio je od sirijskog predsednika Bašara al-Asadada da pomogne u rešavanju iranske nuklearne krize.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.07.2008.

01:16

Default images

Francuski predsednik zamolio je Al-Asada da "ubedi Iran da ne koristi nuklearni program u vojne svrhe". Sirijski predsednik je rekao da ne veruje da Iran ima nameru da napravi nuklearnu bombu. Sirija i Iran imaju dobre odnose.

Al-Asad zatražio je danas u Parizu od Francuske da zajedno sa SAD pomogne uspostavljanje direktnih pregovora Sirije i Izraela i da utiče na primenu budućih sporazuma u regionu.

U zajedničkom saopštenju posle razgovora al-Bašara i francuskog predsednika Nikole Sarkozija, navodi se da je Sarkozi pozdravio i čvrstu rešenost Al-Bašara da uspostavi diplomatske odnose Sirije sa Libanom.

"Sirijski predsednik je izrazio volju da Francuska, zajedno sa SAD, u potpunosti doprinese postizanju budućeg mirovnog sporazuma između Sirije i Izraela, tokom direktnih pregovora, kao i u primeni tog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Sirija koja je ove godine pokrenula indirektne mirovne pregovore sa Izraelom uz posredovanje Turske, insistira da SAD bude glavni akter u pregovorima o povratku Golanske visoravni koju je Izrael oikupirao pre više od 40 godina, 1967.

Poslednji pregovori pod pokroviteljstvom SAD bili su pre osam godina.

Al-Asad je danas u Parizu razgovarao i sa libanskim kolegom Mišelom Sulejmanon, uoči sutrašnjeg samita buduće Unije za Mediteran.

Sarkozi je rekao da će posetiti Siriju u septembru, čime bi se okončali sada zamrznuti odnosi Francuske i te uticajne arapske zemlje.

Sirija i Liban nemaju odnose na nivou ambasadora još od kada su stekle nezavisnosti 1940-ih godina.

Poseta sirijskog predsednika izazvala je negodovanje opozicije u Francuskoj koja Sarkoziju zamera što daje obećanja o poštovanju ljudskih prava, a "prima još jednog diktatora", aludirajući i na posetu libijskog predsednika Muamera el-Gadafija decembra Parizu.

Opozicija je posebno nezadovoljna što će Al-Asad biti na počasnoj tribini tokom vojnog defilea povom nacionalnog praznika Francuske, 14. jula, u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: