Beograd: SPS raskinuo sa SRS i DSS

Predsedništvo SPS-a odustalo od koalicije sa narodnjacima i radikalima za formiranje vlasti u Beogradu. Mogući novi izbori.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 13.07.2008.

00:18

Default images

Predsedništvo SPS zauzelo je stav da odbornička grupa te stranke na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici gradske skupštine učestvuje samo u verifikaciji mandata. SPS-u je, međutim, neprihvatljivo formiranje odborničke većine sa Liberalno-demokratskom partijom, pa predsednik SPS Ivica Dačić, u izjavi novinarima posle sednice, nije isključio mogućnost novih izbora u Beogradu.

"Predsedništvo je zaključilo da bi koalicija sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom ugrozila opstanak Vlade Srbije", rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva SPS.

"Za SPS je neprihvatljivo formiranje odborničke ili parlamentarne većine sa LDP-om, a da li je uopšte moguće postići bilo kakav dogovor o formiranju vlasti na nivou Beograda, videće se u narednim danima. SPS zato neće govoriti o bilo kakvim drugim koalicijama. Najverovatniji ishod svega toga bi mogli da budu i novi izbori u Beogradu", rekao je Dačić.

Podsetimo, predsednik DS-a Boris Tadić ranije je najavio da će, ukoliko SPS ne pristane da formira vlast u Beogradu sa demokratama, raskinuti koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije na državnom nivou. U PUPS-u su najavili da će preispitati sporazum sa radikalima i narodnjacima na gradskom nivou jer, kako su naveli, imaju obavezu prema svojim glasačima.

Vučić: Razočaran i ponosan

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, koji je figurisao kao kandidat za gradonačelnika sada već bivše koalicije na gradskom nivou SRS-DSS-SPS, rekao je za B92 da je razočaran odlukom Predsedništva SPS-a, "ne zbog sebe, već zbog Beograđana".

"Ponosan sam što nismo pogazili našu reč, što nismo prevarili nikoga. A ukoliko bude novih izbora, građani će proceniti samo ko je šta obećavao", rekao je Vučić.

Mladenović: Ucene DS jače od sporazuma

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da su socijalisti poništili sporazum sa radikalima i narodnjacima jer su podlegli ucenama Demokratske stranke. "DSS je u potpunosti poštovala potpisani sporazum, ali očigledno da su javne ucene bile jače od koalicionog ugovora", rekao je Mladenović agenciji Beta.

On je kazao da je najpre predsednik Skupštine Beograda Zoran Alimpić "mimo svih demokratskih pravila izvršio opstrukciju konstituisanja gradske vlasti", a da su potom stigle javne ucene DS-a da se mora srušiti potpisani koalicioni ugovor za Beograd.

"Sada očigledno slede novi izbori i građani Beograda će dati svoj sud ko treba da vodi prestonicu. 'Kao što je SPS održao datu reč, tako će ispuniti i ostala obećanja', i zato smo uvereni da građani Beograda na predstojećim izborima neće dozvoliti da budu ponovo prevareni", rekao je Mladenović.

Alimpić: SPS doneo dobru i važnu odluku

Predsednik Skupštine i vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić izjavio je Tanjugu da je SPS danas doneo "dobru i važnu odluku".

Reagujući na odluku Predsedništva SPS-a da raskine koalicioni sporazum na gradskom nivou sa radikalima i narodnjacima, on je ocenio da je takva odluka logična posledica nove političke realnosti u Srbiji.

Alimpić je istakao da je novonastala situacija rezultat dogovora DS-a i SPS-a, odnosno koalicija oko njih i formiranja Vlade Srbije ujedinjene oko ciljeva evropskih integracija i socijalno odgovorne države.

"Nadam se da će gradski odbornici SPS-a prihvatiti ovu odluku, ali se nadam i da će gradske organizacije stranaka koalicije Za evropski Beograd i koalicije oko SPS-a uspeti da nađu dogovor o formiranje nove gradske vlasti", kazao je on.

Alimpić je ponovio da do isteka zakonskog roka za konstusanje Skupštine grada, 22. jula, ima još vremena, kao i do 22. avgusta kada je krajnji rok za izbor gradonačelnika i Gradskog veća.

"Ukoliko se jedan od ta dva roka probije, a dogovori o novoj koaliciji se ne naprave do tada, onda bi Vlada Srbije trebalo da preuzme odgovornost za upravljanje Beogradom i uvede privremene mere, a predsednica Skupštine Srbije da raspiše nove gradske izbore", rekao je on.

Alimpić je ocenio da će tok sutrašnje sednice ići u skladu sa dnevnim redom koji je ranije predložio, a prema kome je prva tačka izbor verifikacione komisije i zatim verifikacija mandata.

"Ukoliko odbornici SPS-a i PUPS-a ne žele da podrže ni jednu ni drugu stranu, ni koaliciju oko SRS-a, ni koaliciju oko liste Za evropski Beograd, onda neće biti većine za izbor predsednika Skupštine, a bez izbora predsednika Skupština se ne smatra konstituisanom", kazao je Alimpić.

On je objasnio da će u tom slučaju predsedavajući, najstariji odbornik, morati da odredi pauzu, koja će trajati dok se ne postigne neki dogovor o većini, ili dok ne istekne zakonski rok za formiranje gradske vlasti.

LDP: Manjinska podrška

Šef beogradskog odbora Liberalno-demokratske partije Dejan Ranđić rekao je danas da je ta stranka spremna da sa Demokratskom strankom započne proces formiranja vlasti u Beogradu.

"Spremni smo da pružimo manjinsku podršku vladi koju će voditi DS", rekao je Ranđić agenciji Beta.

Komentarišući izjavu predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da je za socijaliste neprihvatljiva većina u kojoj bi bio LDP, Ranđić je ocenio da to samo pokazuje da se ta stranka nije reformisala.

Ni "LDP ne vidi šanse za partnerstvo sa SPS-om", rekao je Ranđić i dodao da kao partnera vidi samo DS, s kojim želi da obavlja poslove koje zahteva proces evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: