Formirana Skupština Novog Beograda

Skupština opštine Novi Beograd konstituisana je jutros nakon maratonske sednice, a formirana je vlast ZES-LDP-SPS-PUPS-PSS.

Izvor: B92

Petak, 11.07.2008.

13:10

Default images

Za predsednika opštine izabran je Nenad Milenković, iz DS-a. Konstitutivna sednica Skupštine opštine Novi Beograd počela je juče u 17 časova, a završena je jutros u šest časova, jer su odbornici Srpske radikalne stranke osporavali način na koji je sazvana i nastojali su da spreče formiranje većine od liste Novi Beograd za evropsku Srbiju-Boris Tadić, LDP-a i koalicije SPS-PUPS-PSS.



Na sednici, koja je počela juče u 17 časova, verifikovani su mandati odbornicima i za predsednika Skupštine izabran je Živan Obrenović, iz Socijalističke partije Srbije. Izabrano je i devet članova opštinskog veća, a postavljen je i sekretar Skupštine opštine.

Novi predsednik opštine Nenad Milenković, čekao je celu noć da bude izabran iako je imao obezbeđenu većinu. On kaže da je opstrukcija radikala mogla da zaustavi funkcionisanje najrazvijenije opštine u Beogradu.

U toku trajanja maratonske sednice odbornici SRS-a neprestano su izlazili za govornicu i onemogućavali glasanje.

I koalicioni partner demokrata, novi predsednik skupštine Živan Obrenović iz SPS-a, kaže da je opstrukcija radikala bila destruktivna i prema njegovom mišljenju organizovana.

Radikali, priznaju da su opstruirali izbor, ali tvrde da su sve radili po zakonu, jer je, kako kažu, sednica nezakonito sazvana.

Na sednici, koju je zakazala najstarija odbornica iz prošlog saziva Marija Petrović, kandidati za odbornike SRS-a u jednom trenutku su sprečili glasanje o tome da li treba odložiti sednicu, tako što su se okupili ispred govornice i blokirali dalji rad.

Oni su istakli da je prekršen poslovnik i novi zakon o lokalnoj samoupravi iz 2007. godine, time što je odbornicima prvo dostavljen dnevni red koji primenjuje stari zakon o lokalnoj samoupravi iz 2004. godine, da bi im samo dva dana pre sednice bio dostavljen izmenjen dnevni red, i to bez pečata, koji primenjuje novi zakon.

Odbornici SRS-a su zamerili "starom" predsedniku opštine Novi Beograd što ne prisustvuje konstitutivnoj sednici, koju nije ni sazvao, kao što je predviđeno zakonom.

Prema mišljenju odbornika liste Novi Beograd za evropsku Srbiju-Boris Tadić, LDP i koalicije oko SPS-a, koji su formirali vlast, zakazivanje konstitutivne sednice je po zakonu jer je skupštinama opština dozvoljeno da same odlučuju da li će primeniti stari ili novi zakon, sve dok gradska skupština ne usvoji novi statut.

Na Novom Beogradu, najmnogoljudnijoj beogradskoj opštini, sa oko 300.000 stanovnika, na lokalnim izborima 11. maja najveći broj glasova - 42,28 odsto, odnosno 30 mandata, osvojila je lista Novi Beograd za evropsku Srbiju - Boris Tadić.

SRS je osvojio 22 mandata, DSS šest, LDP pet, dok je koalicija SPS-PUPS-PSS dobila četiri mandata.

Druga sednica Skupština opštine Novi Beograd počela je jutros i nastavljena je danas, a planirano je da budu imenovani direktori opštinskih i javnih preduzeća, kao i upravnih i nadzornih odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: