Dačić:DSS i SRS radili protiv SPS-a

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je nedeljniku Standard da su DSS i SRS "radili protiv SPS-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

14:24

Default images

Dačić je izjavio da socijalisti nemaju kome šta da duguju kada su u pitanju pregovori o formiranju Vlade, jer sa radikalima i narodnjacima nisu bili u koaliciji, ni obećanoj koaliciji, "nego je vladala samouverenost da će oni osvojiti više od 126 poslanika i da će SPS nekima čak biti smetnja".

"Iz aviona se videlo da oni, u stvari, rade protiv SPS-a. I radili su sami protiv sebe, jer su hteli da smanje i naš broj glasova", izjavio je Dačić u intervjuu Standardu.

On je rekao da je predstavnicima Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije sve to "rekao u oči".

"I rekao sam da je nemoguće da u Pravdi, koja je naklonjena SRS-u, dan pred izbore stoje tirade protiv ljudi iz SPS-a. Ali, i pored svega toga, ispunio sam sve ono što sam rekao – da ćemo, kad se završe izbori, prvo razgovarati sa DSS-om", ukazao je Dačić.

Na pitanje šta je presudno uticalo da pregovori sa radikalima i narodnjacima propadnu, on je odgovorio da je lider DSS-a Vojislav Koštunica najpre rekao da neće poništavati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali je onda dao pravnu analizu, koja ga je proglasila pravno ništavnim.

Dačić je rekao da je pokušavao veštački da održava tu koaliciju u životu nekoliko nedelja, "i pored velike medijske hajke DSS-a prema SPS-u, pretnji, ucena".

"Pretrpeo sam strašan pritisak od svih redom. Od toga da su mi jedni slali pisma da će me ubiti ako uđem u koaliciju sa DSS-om i radikalima, a drugi da ću proći kao (Zoran) Đinđić ako idemo sa Demokratskom strankom (DS). Preteća pisma je dobijala i moja porodica", naveo je on.

"Znam da je sve to deo političke priče, ali ipak ne mogu da shvatim da neko hoće koaliciju sa vama, a u novinama kaže da bi vas izbacio iz stana, da ne može da vas vidi očima... Ali eto, može, u pregovorima", kazao je Dačić, podsećajući na izjavu potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića.

Ocenjujući da je to sramotno, Dačić je konstatovao da bi, ako su im socijalisti bili dobri dok su bili sa njima na vlasti, u DSS-u onda sada trebalo da ćute.

"Ali, znate šta je to - to je pljuvanje uvis, i sve njima pada u lice. Mi ćemo biti potpuno korektni, nećemo voditi prljavu kampanju, ali samo hoću ovo da kažem: nismo mi te pregovore vodili da bismo nekog prevarili", dodao je on.

Prema mišljenju Dačića, ako je neko nekoga prevario, onda je DSS to učinio zameniku predsednika SRS-a Tomislavu Nikoliću.

"Lično smo razgovarali (šef Koštuničinog kabineta) Aleksandar Nikitović, (Aleksandar) Vučić, Nikolić u Vučićevom stanu. Nikoliću je obećano da će ostati predsednik Skupštine i ako se napravi vlada sa DS-om", kaže on.

"Pljunuli su ga u lice i prevarili! I šta oni sad ima kome da zameraju? Nisu poslali ni SMS da me obaveste da su promenili svoju politiku i da prave Vladu sa Tadićem", rekao je Dačić.

On je potvrdio da su tajkuni vršili pritisak da se napravi Vlada sa Koštunicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: