Sarkozi o krizi EU i Balkanu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi ponovio je da jeste za ulazak Hrvatske i Srbije u EU, ali tek nakon reformi institucija EU.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 10.07.2008.

11:54

Default images

Predstavljajući ciljeve francuskog predsedavanja EU tokom narednih šest meseci, on je rekao da bez reformisanja institucija na osnovu Lisabonskog ugovora EU neće moći da se proširuje izvan sadašnjih 27 članica. Posebno je pomenuo da to važi za Hrvatsku i za Srbiju, čiji ulazak u EU on, inače, podržava.

"Dodajem da ja jesam za proširenje Evropske unije na Balkan, da su naši prijatelji Hrvati, kao i naši prijatelji Srbi, bez sumnje Evropljani", rekao je on.

"Ali, sadašnje članice koje su pristalice proširenja ne mogu istovremeno da kažu: nećemo Lisabon, ali hoćemo proširenje, jer Lisabon i proširenje idu zajedno", kaže on.

"Ne radi se o uceni, jer u Evropi nema ucenjivanja. To je pitanje doslednosti, poštenja i logike. Što se tiče Hrvatske, ona treba da nastavi pregovore, ali svako treba da preuzme odgovornost. Ako Evropa treba da se proširi, a ja mislim da treba, to će biti sa novim institucijama", rekao je Sarkozi.

Sarkozi je ocenio da su Hrvatska i Srbija "neosporno evropske", ali i napomenuo da "zemlje najzainteresovanije za proširenje ne mogu u isto vreme tvrditi da ne žele Lisabonski sporazum i da su za proširenje."

"Što se tiče Hrvatske, treba nastaviti pregovore, ali svako mora preuzeti odgovornost. Ako EU treba da se proširuje, to treba da radi sa novim institucijama", dodao je on.

Sarkozi kaže da će u oktobru ili decembru ove godine, u dogovoru sa irskim zvaničnicima, ponuditi rešenje za problem u vezi sa ratifikacijom Lisabonskog sporazuma.

Na referendumu održanom 12. juna ove godine glasači u Irskoj odbacili su Lisabonski ugovor, koji je, između ostalog, namenjen i reformisanju institucija EU.

"Potrebno je da u isto vreme ne odgurnemo Irce i vidimo pod kojim uslovima i sa kojim sporazumom ćemo organizovati evropske izbore", rekao je francuski šef države, najavljujući posetu Irskoj 21. jula. "Ostaje vremena, ali ne mnogo", dodao je predsednik Francuske, koja je od 1. jula na čelu EU.

Sarkozi je rekao da neće biti novog sporazuma ako Lisabonski sporazum ne bude ratifikovan. "Evropski parlamentarni izbori u junu 2009. godine biće održani na osnovu Sporazuma iz Nice ili Lisabonskog sporazuma", rekao je šef države u obraćanju evropskim parlamentarcima.

EU osudila rasnu diskriminaciju u Italiji

Evropski parlament ocenio je danas da je uzimanje otisaka prstiju pripadnika romske nacionalnosti u Italiji rasna diskriminacija i kršenje sporazuma EU o ljudskim pravima.

Kako je saopšteno, Evropska skupština je naložila zvaničnicima Italije da prestane sa sprovođenjem te mere, jer građani EU romske nacionalnosti ne mogu biti tretirani drugačije nego ostali građani te zajednice.

Političari EU su zabrinuti zbog izjave italijanskih zvaničnika da samo prisustvo romskih kampova u blizini velikih gradova opravdava odluku vlade te zemlje da uvede tako drastične mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: