Rajsova za prekid nasilja u Gruziji

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs pozvala je na prekid nasilja i razvoj demokratije u Gruziji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.07.2008.

10:31

Default images

"Nasilje mora da prestane", rekla je novinarima Rajsova nakon sastanka s gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem. "Veoma je važno da sve strane odbace nasilje kao opciju", dodala je američka sekretarka.

Rajsova, koja se u Tbilisiju sastala i sa vođama opozicije, založila se za razvoj demokratije u Gruziji.

"Demokratija je apsolutno neophodna, ne zato što su ljudska bića savršena, već upravo zato što su nesavršena", rekla je američka sekretarka koja se od juče nalazi u poseti toj bivšoj sovjetskoj republici koja je postala jedan od ključnih saveznika SAD.

U tom kontekstu, Rajsova je rekla da vlasti u Tbilisiju imaju punu podršku Vašingtona. Gruzija planira da uđe i u NATO, što je korak koji izaziva nezadovoljstvo Rusije, koja podržava pobunjeničke akcije Južne Osetije i Abhazije.

Rusija ne priznaje jurisdikciju Gruzije u Južnoj Osetiji i Abhaziji, izjavio je danas gruzijski predsednik Mihail Sakašvili nakon susreta sa Kondolizom Rajs.

Prema rečima Sakašvilija, Moskva neskriveno govori da su njeni potezi prema konfliktnim regionima reakcija na gruzijske težnje da uđe u NATO, kao i na širenje zapadne vojne alijanse, na nezavisnost Kosova i otvorene poruke SAD da imaju interese u regionu.

Separatističke oblasti Južna Osetija i Abhazija otcepile su se od Gruzije u ratovima koji su vođeni 90-ih godina. SAD i Rusija nadmeću se za uticaj u južnom Kavkazu, koji se graniči sa Turskom i Iranom i gde se nalazi glavni naftovod iz Azije ka Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: