Štampa o vlasti u Beogradu

Beogradska štampa piše da su se DS i SPS dogovorili oko vlasti u Beogradu, ali da se razmatra i uvođenje privremenih 6-mesečnih mera.

Izvor: Blic, Politika

Četvrtak, 10.07.2008.

00:52

Default images

Večernje novosti pišu da zvanični pregovori DS-a i SPS-a o formiranju vlasti u Beogradu još nisu počeli, ali da bi to trebalo da se dogodi kada te dve stranke potpišu Deklaraciju o pomirenju, najverovatnije u četvrtak, 10. jula.

Prema tom scenariju, koalicioni sporazum o formiranju vlasti u prestonici trebalo bi da se sastavi najkasnije do kraja vikenda, piše list i dodaje da je manjinskoj vlasti DS-a i SPS-a u prestonici neophodna podrška odbornika LDP-a, koji insistiraju na izboru kadrova.

Blic takođe piše da su se DS i SPS dogovorili o formiranju gradske vlasti i da trenutno razmatraju dva scenarija, od kojih jedan predviđa uvođenje prinudne uprave u trajanju od šest meseci.

"Prvi scenario podrazumeva da DS i SPS svoj dogovor realizuju već 14. jula tako što će na sednici Skupštine grada biti izabran Dragan Đilas za gradonačelnika. Međutim, problem je što će to dovesti do problema u SPS-u jer, kako je to Dačić predstavio demokratama, dobar deo Gradskog odbora te stranke nije za koaliciju sa DS-om", tvrdi za Blic izvor blizak pregovaračima iz DS-a i SPS-a.

Druga, radikalnija varijanta je, kako piše list, uvođenje prinudne uprave u Beogradu, koja može da traje najduže šest meseci, i raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu Beograda, a "u tom slučaju, prinudnu upravu do izbora činile bi stranke koje su formirale Vladu Srbije".

Blic prenosi da - kada je reč o podeli moći u prestonici - DS i G17 plus su se dogovorili da resore koji pripadnu ZES podele 80 prema 20.

List piše da DS trenutno pregovara sa LDP-om o učešću u gradskoj vlasti i da LDP, koji je ranije tvrdio da će pružati samo podršku manjinskoj gradskoj vlasti, sada želi da učestvuje u rukovođenju prestonicom, ali traži da na mesta koja dobije postavi nestranačke ličnosti.

Politika piše da socijalisti ni četiri dana pre održavanja konstitutivne sednice Skupštine Beograda nisu saopštili da li će ispoštovati dogovor sa SRS-om i koalicijom DSS-NS, ali da im je u svakoj varijanti zagarantovano mesto predsednika gradske skupštine.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list piše da je dogovor između demokrata i socijalista o formiranju vlasti u Beogradu već postignut i da se čeka na odluku LDP-a, bez čije pomoći ta koalicija ne bi imala većinu u gradskom parlamentu.

Politika takođe prenosi, pozivajući se na izvor iz liste Za evropski Beograd, da se razmatra mogućnost uvođenja privremenih mera u Beogradu.

Prema zakonu, Vlada Srbije može uvesti privremene mere u grad ukoliko se u roku od dva meseca od objavljivanja izbornih rezultata ne konstituiše gradska skupština ili ukoliko se u roku od tri meseca ne izaberu izvršni organi.

Skupština Beograda ima 110 odbornika. Koalicija DS-G17 plus ima 45 osvojenih mandata, SRS 40, DSS-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: