I dalje nepoznata većina u Beogradu

Četiri dana pre konstititutivne sednice Skupštine Beograda bar zvanično nije poznato da li je SPS prelomio na koju će stranu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.07.2008.

00:10

Default images

Ne zna se da li će SPS u već ugovorenu koaliciju sa radikalima i narodnjacima ili će sa demokratama. Uprkos nezvaničnim informacijama da su se DS i SPS o svemu već dogovorili i da nova gradska koalicija samo treba da bude ozvaničena, v.d. gradonačelnika, demokrata Zoran Alimpić, za B92 kaže da trenutno baš i nije siguran ko će formirati većinu.

I sam Ivica Dačić tvrdi da su, kada je reč o vlasti u Beogradu, sve opcije za sada otvorene. On je za nedeljnik Standard rekao da nije sporna saradnja sa DS-om i u gradu, ali jeste sa LDP-om, pa ga zato, kako kaže, i ne čudi što je beogradski odbor SPS-a i dalje veran sporazumu sa radikalima i narodnjacima. Više možete čitati u rubrici Drugi pišu.

Ono o čemu se danima priča – da su se socijalisti sa demokratama o svemu već dogovorili - ipak niko zvanično ne potvrđuje. V.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, iz DS-a, za B92 da kaže da zna samo za neformalne kontakte i da, koliko je njemu poznato, još ništa nije konačno.

"Ja jedino mogu da zaključim da sam možda i malo prerano zakazao sednicu, odnosno, dobro bi nam došlo još nekoliko dana za te pregovore", kaže on.

"Mislim da bi bilo jako dobro da partneri koji su formirali republičku vladu ozbiljno porazgovaraju i o mogućnosti da sličnu koaliciju napravimo i u gradu Beogradu. Ali, nažalost, mogu da konstatujem da to još uvek nije na taj način dogovoreno i ja očekujem da može i do same sednice u ponedeljak da ne bude sve sasvim izvesno", kaže on.

Demokrate su već razradile strategiju kako da vuk bude sit, a ovce na broju. Alimpić kaže da većine može da bude i bez direktne saradnje SPS-a i LDP-a.

"Demokratska stranka može da bude ta koja će objediniti programska načela i interese i LDP-a i SPS-a. Znači, mi očekujemo manjinsku podršku LDP-a, koja je izuzetno značajna, da ne bi radikali bili vlast u Beogradu, a mislim da LDP razume da je to interes Beograda", kaže Alimpić.

Uprkos sve otvorenijim izjavama iz SPS-a da još ništa nije gotovo, u redovima narodnjaka i radikala uporno ponavljaju da veruju u "koaliciju sa Kalemegdanske terase".

Nasuprot nezvaničnim informacijama da bi izbor Aleksandra Vučića za gradonačelnika mogli da onemoguće i neki odbornici Nove Srbije, potpredsednica te partije Dubravka Filipovski kaže da takvu dilemu uopšte nema.

"Odgovorno i odlučno tvrdim da niko iz koalicije DSS–Nova Srbija ni na koji način prvo ne može da ne bude prisutan na sednici ili da drugačije glasa od onoga kako smo se dogovorili. Tu nema nikakve dileme, NS nikada nije izdala, neće izdati ni sada, to odgovorno tvrdim", kaže ona.

Filipovska, međutim, nije želela da otkrije da li se Nova Srbija zaštitila blanko ostavkama svojih odbornika u Beogradu, jer kaže da je to unutrašnja stvar svake stranke, ali da dodatno osiguravanje vernosti čak i nije potrebno jer Ustav garantuje da mandati pripadaju strankama.

"Dogovor o Beogradu tokom vikenda"

Funkcionerka G17 plus Suzana Grubješić očekuje da se tokom vikenda ozvaniči sporazum o vlasti u Beogradu između DS-a i SPS-a.

Grubješićeva kaže da se već duže vreme vode neformalni pregovori. "Samo treba objaviti da će tu vlast činiti lista Za evropski Beograd i kolicija oko socijalista, a podržaće je Liberalno-demokratska partija", kazala je ona.

Podsetimo, vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić ranije je zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda za ponedeljak, 14. jul.

Grubješićeva je, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, kazala da je uverena da će parlament Srbije, sa većim brojem glasova nego što čini skupštinsku većinu, izglasati Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, jer će za njega, kako je navela, glasati i poslanici LDP-a.
Ona je rekla da će novoformirana radna grupa Vlade Srbije za vođenje pregovora sa ruskom kompanijom "Gaspromnjeft" o prodaji NIS-a pokušati da poboljša uslove prodaje tog preduzeća i da će se potruditi da novčani deo od 400 miliona za kupovinu NIS-a bude mnogo veći.

Ona je dodala da će i energetski sporazum sa Rusijom biti ratifikovan u najskorije vreme.

Komentarišući najave iz DS-a i SPS-a da će te dve stranke potpisati dokument o političkom pomirenju, Grubješićeva je kazala da ona to tumači kao stvaranje političkog konsenzusa, a ne kao pomirenje.

Prema njenim rečima, G17 plus nema dodirnih tačaka sa socijalistima, ali su se te dve stranke složile oko prioritetnih ciljeva, poput bržeg ulaska Srbije u EU.

Formiranje vlasti u Beogradu glavna je tema i u današnjoj štampi.

Vučić: Poverenje u potpisani sporazum

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ponovio je da ima apsolutno poverenja u partnere sa kojima je potpisao koalicioni sporazum na nivou Beograda.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da radikali neće napustiti koaliciju sa socijalistima i narodnjačkim blokom i naveo da će, ako neko drugi to uradi, ući u "anale beščašća" jer su pogazili dogovor i datu reč.

"Svaki dan, evo već skoro dva meseca, imamo sastanke, a ako neko sad to ruši, ja ne mogu da razumem. Ako neko to uradi, to nije do nas", kazao je Vučić.

Na pitanje šta će uraditi ako do prekida koalicije dođe, on je rekao da će nastaviti da se bori i naveo da to ne bi značilo da život prestaje.

Upitan šta misli o deklaraciji o političkom pomirenju socijalista i Demokratske stranke, Vučić je kazao da je to marketinški potez koji ne služi ničemu sem da se objasni javnosti neprirodna koalicija.

Na pitanje da li će radikali u Skupštini Srbije glasati za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Vučić je rekao da to zavisi od toga "kako će biti prihvaćen njihov inetrpretativni zakon" kojim parlament treba da kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije".

On je na konferenciji optužio predsednika DS-a i predsednika Srbije da na mala vrata pokušava da uvede diktaturu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: