Moskva optužuje Tbilisi

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da je Gruzija pretnja regionalnoj stabilnosti za južni Kavkaz.

Izvor: Beta

Sreda, 09.07.2008.

10:39

Default images

U saopštenju, ruski MIP navodi sve situacije u kojima su gruzijske snage izazvale probleme sa dvema pobunjenim republikama - Južnom Osetijom i Abhazijom. "Akcije Tbilisija predstavljaju stvarnu pretnju miru i bezbednosti u južnom Kavkazu i stavljaju region na ivicu novog oružanog sukoba sa nepredvidivim posledicama", piše u saopštenju.

SAD i Rusija nadmeću se za uticaj u južnom Kavkazu, koji se graniči sa Turskom i Iranom i gde se nalazi glavni naftovod iz Azije ka Evropi.

Gruzija, bivša sovjetska republika, američki je saveznik i poslala je vojnike u Irak, u okviru međunarodne koalicije koju predvode SAD. Planira da uđe i u NATO, što je korak koji izaziva nezadovoljstvo Rusije.

Moskva podržava pobunjeničke akcije i njeni vojnici patroliraju onim što je de fakto granica između Gruzije i dvaju regiona, ocenjuje Rojters. Južna Osetija i Abhazija otcepile su se od Gruzije u ratovima koji su vođeni '90-ih godina.

Ove godine, incidenti između gruzijskih i ruskih i pobunjeničkih snaga su eskalirali, što je izazvalo zabrinutost Zapada.

Ruski MIP ocenjuje da incidenti pokazuju da je gruzijsko rukovodstvo namerno povećalo tenzije u odnosima sa Abhazijom i Južnom Osetijom.

Prošle sedmice četiri osobe poginule su u bombaškom napadu u jednom kafeu u Abhaziji. Četiri gruzijska policajca oslobođena su juče iz Južne Osetije nakon što je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili zapretio da će pokrenuti specijalnu operaciju kako bi ih oslobodio.

Rusija je juče u Savetu bezbednosti UN podnela predlog rezolucije kojim se Gruzija poziva da umanji tenzije u pobunjenim regionima.

SAD su saopštile da ruska akcija u regionu podstiče tenzije.

Rajsova treba večeras da stigne u Tbilisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: