Iran testirao rakete

Iran je danas testirao rakete dugog i srednjeg dometa, koje mogu da pogode Izrael i američke baze u regionu.

Izvor: Beta

Sreda, 09.07.2008.

07:59

Default images

Iranska državna televizija, na arapskom jeziku, Al-alam precizirala je da raketa "šahab 3", konvencionalnog punjenja i teška jednu tonu, može da pogodi ciljeve udaljene 2.000 kilometara.

Iran je testirao rakete u trenutku veoma zategnutih odnosa sa Zapadom zbog razvoja svog nuklearnog programa. "Cilj vežbi je da pokažemo spremnost da branimo integritet Irana", izjavio je komandant vazdušnih snaga Hosein Salami.

"Naše rakete su spremne za ispaljivanje bez obzira gde i kada, brzo i s preciznošću", dodao je on i upozorio da "neprijatelj ne treba da ponavlja greške".

Engleska televizija Preš-TV javila je da je Iran testirao ukupno devet raketa. Osim Šahab 3, testirane su i rakete Zelzal, dometa 400 kilometara, i Fateh čiji je domet 170 kilometara.

Britanske i američke flote juče su završile petodnevne vežbe u Persijskom zalivu čiji je cilj bila zaštita naftnih postrojenja, saopštila je peta američka flota.

G8 za pregovore o nuklearnom programu

Grupa osam najrazvijenih zemalja pozvala je danas Iran da obustavi nuklearni program, ali se založila za pokušaj rešenja tog pitanja putem pregovora. "Vrlo smo zabrinuti zbog pretnje širenja nuklearnog naoružanja koju izaziva iranski nuklearni program i činjenica što Iran uporno ne ispunjava međunarodne obaveze", naveli su lideri G8 u saopštenju izdatom na samitu u japanskom turističkom centru Tojaku.

Oni su pozvali Iran da se povinuje rezolucijama Saveta bezbednosti UN i da "obustavi sve aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma".

Međutim, lideri G8 su takođe "čvrsto podržali" napore koje ulažu Kina, Francuska, Nemačka, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, kako bi se to pitanje rešilo "kroz pregovore".

Kako podseća DPA, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, Havijer Solana, boravio je 14. juna u Teheranu kako bi predao novi paket podsticajnih mera. Cilj tog paketa je da se odgovori Iran od nastavljanja nuklearnog programa za koji zapadne sile kažu da bi mogao imati vojnu svrhu.

Lideri G8 su pozvali danas Iran da "odgovori pozitivno" na tu ponudu.

U svom saopštenju, oni su takođe pozdravili saopštenje Severne Koreje da će obustaviti svoj nuklearni program, ali su pozvali vladu te zemlje da "u potpunosti sarađuje u procesu verifikacije kao i u njegovoj implementaciji".

O ostalim temama o kojima su razgovarali lideri najrazvijenijih zemalja sveta možete čitati u posebnoj vesti o samitu G8 u Japanu.

Nove finansijske sankcije SAD

Sjedinjene Američke Države su uvele nove finansijske sankcije Iranu u trenutku zaoštravanja verbalnog sukoba između dve zemlje zbog iranskog nuklearnog programa.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će zamrznuti sredstva nekoliko iranskih kompanija i pojedinaca u SAD, a američkim kompanijama će biti zabranjeno da posluju sa njima.

Sankcije će se odnositi na one pojedince i organizacije za koje se sumnja da su povezani sa spornim nuklearnim programom koji razvija Teheran, preneo je Bi-Bi-Si.

Na "crnoj" listi američkog ministarstva finansija će se naći i najviši naučnik u iranskom ministarstvu odbrane Mohsen Fakrizadeh Mahabadi i tri kompanije za koje se sumnja da su povezane sa industrijom oružja.

Odluka američkih vlasti usledila je posle pretnje saradnika iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija, Ali Širazija, da će, u slučaju da bude napadnut, Iran odgovoriti napadom na Tel Aviv, američke brodove u Persijskom zalivu i interese SAD širom sveta.

Krajem prošlog meseca, Evropska unija je odlučila da zamrzne sredstva iranske banke "Meli" i proširila listu iranskih državljana kojima je zabranjeno putovanje u zemlje EU, uključujući visoke zvaničnike te zemlje za koje se sumnja da učestvuju u nuklearnom programu svoje zemlje.

Izrael je ranije saopštio da će sprečiti Iran u nameri da proizvede atomsku bombu, a SAD navode da spor sa Teheranom žele da reše na diplomatski način, ali nisu odbacile ni vojnu opciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: