Ahmadinedžad: Iran se ne plaši SAD

Predsednik Irana Mahmud Ahmadiendžad rekao je da se njegova zemlja ne plaši napada SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.07.2008.

15:36

Default images

"Ekonomska, politička i vojna situacije neće navesti gospodina (Džordža) Buša da uradi to, svi to znaju", rekao je Ahmadinedžad na marginama islamskog samita u Kuala Lumpuru.

Ahmadinedžad je, međutim, dodao da je "iranski narod spreman da brani svoju zemlju".

Odnosi Irana i SAD zategnuti su zbog iranskog nuklearnog programa. SAD optužuju Teheran da razvija nuklearni program u cilju razvijanja nuklearnog oružja, što iranske vlasti negiraju i navode da nuklearni program ima mirnodopske svrhe.

Ahmadinedžad je ranije danas ponovio da neće prihvatit zahteve Zapada da Iran obustavi program obogaćivanja uranijuma. Prošlog meseca, šest svetskih sila je ponudilo Teheranu paket ekonomskih inicijativa u zamenu da obustavi sadašnjih nuklearnih aktivnosti.

Na pitanje novinara da li je spreman da se susretne s predsedničkim kandidatom američke Demokratske stranke Brakom Obamom, Ahmadinedžad je rekao da je spreman da se susretne s oba predsednička kandidata, odnosno i s kandidatom republikanaca Džonom Mekejnom.

Iran zapretio da će gađati Tel-Aviv

U slučaju da bude napadnut zbog spora oko nuklearnog programa, Iran će napasti Tel Aviv, američke brodove u Persijskom zalivu i interese SAD širom sveta, izjavio je danas visoki iranski zvaničnik Ali Širazi, saradnik iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija.

"Na prvi metak koji Amerika ispali na Iran, odgovorićemo paljenjem njenih vitalnih interesa širom planete. Cionistički režim vrši pritisak na zvaničnike Bele kuće da napadnu Iran. Ukoliko naprave tako glup potez, Tel Aviv i američki brodovi u Zalivu će biti prve mete Irana i biće spaljeni", rekao je Širazi u obraćanju pripadnicima Revolucionarne garde.

Izrael je saopštio da će sprečiti Iran u nameri da proizvede atomsku bombu, a Sjedinjene Američke Države navode da spor sa Teheranom žele da reše na diplomatski način, ali nisu odbacili ni vojnu opciju.

Kako podseća Bi-Bi-Si, Teheran negira tvrdnje Zapada da hoće da napravi nuklearnu bombu i uporno odbacuje zahteve da prekine obogaćivanje uranijuma, zbog čega je već izložen međunarodnim sankcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: